Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het NS-station te Hoogeveen (gemeente Hoogeveen) is gemaakt van een propellerblad van het op 29 november 1943 neergestorte Lockheed P-38 Lightning vliegtuig van vliegenier Albert A. Albino.  Dit propellerblad staat op een zwarte sokkel van natuursteen. Op deze sokkel is een metalen informatieplaquette bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘OP DEZE PLAATS STORTTE IN DE MIDDAG VAN 29 NOVEMBER 1943 EEN LOCKHEED P-38 LIGHTNING
VAN DE 55STE FIGHTER GROUP VAN DE AMERIKAANSE LUCHTMACHT NEER WAARBIJ DE 24-JARIGE TWEEDE LUITENANT-VLIEGER ALBERT A. ALBINO OM HET LEVEN KWAM. ALBINO BEGELEIDDE OP DIE BEWUSTE DAG GEALLIEERDE BOMMENWERPERS TIJDENS EEN BOMBARDEMENTSVLUCHT NAAR BREMEN TOEN HIJ OP DE TERUGWEG NAAR DE THUISBASIS IN ENGELAND DOOR EEN DUITSE JAGER WERD NEERGESCHOTEN. MET DE TOMELOZE VAART STORTTE DE STUURLOOS GEWORDEN LIGHTNING VLAK NAAST HET STATIONSGEBOUW TUSSEN DE RAILS EN VERDWEEN DIEP IN DE GROND. DE VLIEGER KREEG DAARBIJ NIET DE KANS OM ZIJN VLIEGTUIG BIJTIJDS TE VERLATEN. TIJDENS DE CONSTRUCTIE VAN DE VOETGANGERSTUNNEL IN MAART 1978 IS DEZE PROPELLER GEBORGEN. DE TOEN OOK GEVONDEN STOFFELIJKE RESTEN VAN ALBERT ALBINO ZIJN OVERGEBRACHT NAAR ZIJN GEBOORTEPLAATS PORTLAND IN OREGON, USA EN DAAR BEGRAVEN.’

Wijziging
Het propellerblad werd op 21 mei 2015 van de sokkel gestolen. Gerrit Boxem, luchtvaartcorrespondent van de Hoogeveensche Courant bleekt nog een gedeelte van een andere propeller van dit vliegtuig in zijn bezit te hebben. Op initiatief van de Historische Kring Hoogeveen maakte Jacco Schonewille daarvan een nieuw monument. Dit monument is op 28 november 2015 opnieuw onthuld.

De geschiedenis

Het monument bij het NS-station herinnert aan de crash van de Amerikaanse piloot Albert A. Albino.

Omdat het vliegtuig tussen de rails was neergestort, werden het wrak en de piloot niet meteen geborgen. De Duitsers gooiden de krater van de inslag dicht en herstelden snel de rails. De spoorlijn was voor hen van belang voor het transporteren van joden naar doorgangskamp Westerbork. Pas in 1978, bij de bouw van een tunnel onder station Hoogeveen, kwamen de stoffelijke resten van de piloot en de wrakstukken van het toestel naar boven.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op Initiatief van Bé Thalen. Thalen was eigenaar van het propellerblad van het vliegtuig. Hij kreeg het wrakstuk in 2002 in bezit na een faillissementsverkoop op vliegveld Hoogeveen. Thalen heeft de restauratie van het propellerblad en de plaatsing van het monument zelf betaald.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents