Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De Bevrijdingseik in Susteren (gemeente Echt-Susteren) is een eikenboom. Aan de voet van de boom staat een natuurstenen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette bij de boom luidt:

‘DEZE BOOM WERD OP
4 MEI 1985 GEPLANT
DOOR MAJOOR J. EVANS
EN BURGEMEESTER H. CORTEN’.

De geschiedenis

De Bevrijdingseik in Susteren (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan majoor John Edward Evans. Evans was betrokken bij de invasie in Normandië in juni 1944. Voor zijn dappere optreden in Frankrijk kreeg hij 28 november 1944 de hoge Briste onderscheiding D.S.O. (Distinguished Service Order).

Bij de gevechten tijdens de bevrijding van Susteren raakte majoopr Evans gewond, wat een einde markeerde van zijn militaire loopbaan. In 1964 keerde Evans terug naar Susteren en in 1979 werd hij benoemd tot ereburger. Tevens werden er een school en een straat naar hem vernoemd. Deze school zou later fuseren met de Siint Jozefschool en van naam veranderen.

In 2008 schonk Evans zijn onderscheidingen aan Susteren als een postuum eerbewijs aan zijn omgekomen makkers.

Onthulling
De Bevrijdingseik werd op 4 mei 1985 onthuld door majoor Evans en burgemeester Corten.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De Bevrijdingseik staat aan de IJsstraat, nabij de Susterderweg te Susteren. Naast de eik staat een monument gemaakt van een kanon.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents