Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Egmond aan Zee (gemeente Bergen) bestaat uit twee objecten. Het eerste is een zuil van marmer op een marmeren voetstuk. In de zuil is een holte gemaakt waarin een koker met een dodenrol is aangebracht. Op het voetstuk is een plaquette aangebracht. Het monument is ongeveer 1 meter 20 hoog. Het tweede object is een marmeren plaquette.

Teksten
De tekst op de plaquette die aangebracht is op de voet van de marmeren zuil luidt:

‘AAN ALLEN DIE ONS ZIJN ONTVALLEN
IN ONGELIJKE STRIJD,
OF OMGEKOMEN DOOR ONTBERING
IN’T WREDE KAMP DER INTERNERING
TER NAGEDACHTENIS GEWIJD
1940-1945′

De tekst op de marmeren plaquette luidt:

‘IN HONOURED MEMORY
OF THOSE MEMBERS
OF OUR PERSONNEL
WHO LOST THEIR LIVES
DURING HTE YEARS
1939-1945
IN FAITHFUL SERVICE
AT SEA AND ASHORE’

Rechts op de plaquette is dezelfde tekst in het Chinees aangebracht.

Wijzigingen
Het monument betreft eigenlijk twee monumenten. De zuil is opgericht door de Koninklijke Pakketvaart-Maatschappij (K.P.M.). De plaquette is opgericht door de Java-China-Paketvaart Lijnen (J.C.P.L.). Beide monumenten hebben op verschillende plaatsen in de wereld gestaan tot ze in 2007 beiden terecht kwamen in het museum van de Stichting Eckmunde.

De geschiedenis

Het monument in Egmond aan Zee (gemeente Bergen) is opgericht ter nagedachtenis aan de werknemers van de Koninklijke Pakketvaart-Maatschappij (K.P.M.) en de Java-China-Paketvaart Lijnen
(J.C.P.L.) die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

De marmeren zuil werd op 3 mei 1963 opgericht door de K.P.M en verving een eerder monument dat achtergelaten moest worden toen de maatschappij in 1957 Jakarta in alle haast moest verlaten. Het monument kreeg een plek in de hal van het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Er werd hetzelfde marmer gebruikt als de bestaande muren en vormde daarmee één geheel.

Toen de K.P.M. per 1 januari
1967 samenging met de K.J.C.P.L., bleef het gedenkteken nog enkele jaren in het
Scheepvaarthuis te Amsterdam. Vervolgens verhuisde het naar de hal van het Royal Interocean Lines-hoofdkantoor (R.I.L.)
te Hongkong en werd naast de plaquette van de J.C.J.L. geplaatst. R.I.L was de Engelse naam voor de Nederlandse maatschappij.

Kort daarna werd de fusie van de K.J.C.P.L. met Nedlloyd afgerond en kwamen beide gedenktekens terug naar Nederland als bezit van de Nedlloyd. In 1988 heeft de Nedlloyd de gedenktekens geschonken aan de Stichting Prins Hendrik te Egmond aan Zee, die ze daarna tentoon stelde in hun museum. De Stichting was een tehuis voor oud-zeevarenden met een eigen museum en bibliotheek. In 2006 ontstonden financiële problemen, die het voortbestaan van stichting in Egmond in de weg stonden. Er werd geld gevonden voor een volledige reorganisatie en renovatie. Het zorgcentrum is thans onderdeel van de Stichting Eckmunde.

Onthulling
Op 19 september 2007 werden beide monumenten opnieuw onthuld door de voorzitter van de Vereniging van oud-employé’s der K.P.M. en de kringvoorzitter
Haarlem/Den Haag een bloemstuk bij het K.P.M.-oorlogsgedenkteken. De
vice-voorzitter en de penningmeester van de K.J.C.P.L.-vereniging
legden bloemen bij het J.C.J.L.-monument.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in het museum van de Stichting Eckmunde aan de Voorstraat in Egmond aan Zee (gemeente Bergen). Het museum is gratis te bezichtigen.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents