Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' in Mook (gemeente Mook en Middelaar) is een keramisch piëta reliëf. Aan de onderzijde is een roodmarmeren gedenksteen aangebracht.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE KUNSTENAARS IN DE REGIO
DIE ACTIEF WAREN IN HET VERZET
1940 – 1945

FAMILIE WIJFFELS-RATH, FAMILIE ROOVERS-NEDERVEEN
STICHTING JACQUES VAN MOURIK 10 MEI 2008.'

De geschiedenis

Het 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' in Mook (gemeente Mook en Middelaar) herinnert aan de kunstenaars uit de regio die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet.

De namen van de slachtoffers luiden:

Marius van Beek (1921-2003), Louis de Bourbon (1908-1975), Antoon Coolen (1897-1961), Anton van Duinkerken (1903-1968), Boy Edgar (1915-1980), Jopie van Kampen (1911-1988), Jef Last (1898-1972), Jac. Maris (1900-1996), Jacques van Mourik (1879-1971), Louise (Roovers-) Nederveen (1917-2004), Jhr. Octave van Nispen tot Pannerden (1922-2003), Mies van Oppenraaij (1910-1998), Peter Roovers (1902-1993) en Jhr. Willem Sandberg (1897-1984).

Tientallen kunstenaars weigerden tijdens de bezettingsjaren het lidmaatschap van de Kultuurkamer, waardoor zij gedwongen waren onder te duiken, onder andere in de regio Limburg. Een aantal kunstenaars maakte tevens deel uit van het verzet. Zij droegen bij aan de beeldvorming door hun kritische geschriften in de (veelal illegale) pers. Daarnaast werkten ze mee aan de ‘reguliere’ activiteiten van het verzet, zoals het vervalsen van persoonsbewijzen en andere documenten en het bieden van onderdak aan joodse medeburgers en andere verzetsstrijders. Enkele kunstenaars maakten deel uit van het gewapende verzet en participeerden in of leidden verzetsgroepen.

Tijdens de bezettingsjaren zaten de kunstenaars Peter Roovers en Ir. Frans Wijffels – die enige tijd in Mook ondergedoken zat – in het verzet. De Mookse beeldhouwer Roovers kreeg opdracht van zijn vriend Wijffels om een keramisch piëta reliëf te vervaardigen. Dit werd geplaatst op het graf van de in 1939 overleden schoonouders van Wijffels, Fransiscus Rath en Wilhelmina van Well.

Oprichting
Tot maart 2008 sierde de piëta het graf van Wijffels' schoonouders in Waalwijk. Naar aanleiding van de schenking van het reliëf door Wijffels’ kinderen aan de Stichting Jacques van Mourik, besloot de stichting het als gedenkteken voor het kunstenaarsverzet in de regio een zinvolle nieuwe bestemming te geven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 mei 2008.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich aan de voet van de R.K.-kerk in de kerktuin te Mook (gemeente Mook en Middelaar).

Bronnen

  • Stichting Jacques van Mourik;
  • De Gelderlander van 11 april 2008.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents