Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in Maison de Bonneterie te Amsterdam is van brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940-1945
AAN HEN DIE ONS ONTVIELEN

[namen van 68 omgekomen personeelsleden]

AMSTERDAM-DEN HAAG'.

De geschiedenis

De plaquette in Maison de Bonneterie te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de 68 Joodse personeelsleden van de filialen Amsterdam en Den Haag die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de 68 omgekomen personeelsleden luiden: Bertha de Beer, Magdalena de la Bella, Rosalina Benninga, Clara Betel, Sara van Beugen, Isabella Birnbaum, Marianne Bolle, Rachel Braasem, Mozes Caransa, Walter Cohen, Alfred Davids, Flora Frankenhuis, Sara Frankvoorder, Suzanna van Gelder, Marcel Kahn, Esther v.d. Kar, Marie Koen, Rosette Konijn, Carolina Krant, Sara Krant, Keetje Krieker

Annie Lap, Hendrika Lap, Henriette Lap, Helena Levison, Bernhard Loopuit, Margaretha May, Anna Alter, Sophie van Hasselt, Elisabeth Jacobson, Wilhelmina Jacobson, Hedwig Kaufmann, Anna Koekkoek, Dina Kool, Hermann Mayer, Alexander Maykels, Sara Melkman, Henri de Metz, Gertrude van Minden, Rachel Muller, Lea Neuberger, Maria Okker, Cato Olman, Juliette Os, Eva Rodrigues, Clara Santoroos

Benvenidia Sarfaty, Rachel Spits, Dina Stibbe, Rebecca Swaab, Louisa Theeboom, Barbara van Thijn, Rosalie van Thijn-Hegt, Marianne Veerman, Charles Velleman, Clara Vogel, Debora Weltevreede, Betsie Witmont, Schoontje Woudhuyzen, Rachel Zendijk-Hakker, Suzanna Zilverberg, Friedel de Leeuw, Marianne van Lier, Elisabeth Polak, Reina Serlui, Yvonne Tokkie, Jeanette Tromp en Marianne Wilkens.

In 1889 begonnen de uit Duitsland afkomstige Josef Cohen en zijn vrouw Rosa Cohen-Wittgenstein in Amsterdam een winkeltje in gebreide goederen. In het Frans heet dat een Bonneterie. Door slim te adverteren wist hij ook klanten van buiten Amsterdam naar de winkel te krijgen en vooral de bontafdeling werd bekend.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moesten in Nederland alle ondernemingen met een Joodse directie zich vóór 30 november 1940 aanmelden. Maison de Bonneterie kwam onder Duitse leiding te staan en de Joodse personeelsleden werden systematisch ontslagen. In 1943 werd het Amsterdamse warenhuis wegens een gebrek aan goederen verplaatst naar een etage van de Bijenkorf. De Bonneterie werd opslagruimte voor een textielimportbedrijf.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Digitaal Joods Monument
De joodse slachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn teven opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monunument.

Locatie
De plaquette hangt in het trappenhuis van het warenhuis Maison De Bonneterie aan het Rokin in Amsterdam.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents