Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Hoogstraat te Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) is een ingemetselde gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

’29 SEPTEMBER 1944 10 OKTOBER
TER HERINNERING AAN HET VEILIG VERBLIJF
IN HAAR KELDER EN HET GULLE ONTHAAL
GEBODEN AAN 156 BUURTBEWONERS EN
VLUCHTELINGEN UIT SCHIJNDEL GEDURENDE
DE 12 BANGE DAGEN VOOR DE BEVRIJDING
VAN BERLICUM WERD DEZE GEDENKSTEEN
HIER GEPLAATST ALS EEN BLIJVENDE
HULDE AAN DE
FAMILIE J.M.C. GODSCHALX.’

De geschiedenis

Het monument aan de Hoogstraat te Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) is een geschenk van 156 buurtbewoners en vluchtelingen uit Schijndel aan de familie Godschalx.

Gedurende 29 september en 10 oktober 1944 (twaalf dagen voor de bevrijding) vonden zij in de kelders van de familie Godschalx een veilig onderkomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is ingemetseld in de muur aan de achterzijde van het pand Hoogstraat 51 te Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel). Het gaat hier om een privéterrein. De bewoners van het pand stellen het op prijs dat er eerst contact wordt opgenomen voordat men de gedenksteen bezoekt. Het terrein zomaar betreden is niet toegestaan.

Bronnen

  • De website van Heemkundekring ‘De Plaets’: www.deplaets.nl
  • Een monumentaal oorlogsverhaal – De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer (‘s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539;
  • M. Schuurmans.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents