Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Sint-Bonifatiuskerk te Leeuwarden is een kapel. In de nis is een houten Mariabeeld met kind geplaatst. Beide figuren dragen een rozenkrans en een zilveren kroontje. Voor de nis is een hekwerk geplaatst. Op de kapel is een plaquette aangebracht.

Teksten
De tekst op het hekwerk luidt:

‘ONZE LIEVE VROUW IN ‘T ZAND,
‘HULP VAN DE CHRISTENEN’
BID VOOR ONS.’

De tekst op de plaquette luidt:

‘IN DEZE KAPEL STOND VAN
11 FEBRUARI – 11 JUNI 1945
‘T MIRACULEUS BEELD
VAN O.L. VROUW IN ‘T ZAND
UIT ROERMOND, VOOR DUI-
ZENDEN GEËVACUEERDEN
UITGESTELD DOOR
MGR. DR. G. LEMMENS
BISSCHOP VAN ROERMOND –
ZELF BALLING.
OP 3 AUGUSTUS 1947
PLAATSTE HIJ NAMENS
OUD-EVACUÉ’S VAN ROER-
MOND EN OMGEVING EEN
COPIE, UIT DANK VOOR GASTVRIJHEID EN BEHOU-
DEN THUISKOMST.’

De geschiedenis

Het monument in de Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden is uit dankbaarheid geschonken door de oud-evacués van Roermond en omgeving.

In de nacht van 17 op 18 mei 1978 werd door inbrekers het ruitje in het hekwerk vernield en het beeldje gestolen. De dieven hebben geprobeerd de sieraden in Amsterdam te verkopen. Toen dit niet lukte, werden de attributen in een boom te Amersfoort gehangen, waar ze op 3 juni door een scholier werden gevonden. Het beeldje werd op 4 september door kinderen in het water te Dokkum aangetroffen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 augustus 1947 door de bisschop van Roermond, mgr. dr. G. Lemmens.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents