Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op begraafplaats Esserveld in Groningen is een zandstenen beeld van een staande vrouwenfiguur. Zij rijst, net als een feniks, op uit een urn. Zij rijkt haar linkerhand naar de hemel en is gedrapeerd met een doek. Achter het beeld is in U-vorm een muur geplaatst van grote blokken licht natuursteen. Op de sokkel en aan de binnenkant van de muur zijn plaquettes bevestigd. Op deze plaquettes staan de namen van 43 verzetsmannen die in de herfst van 1944 geëxecuteerd en gecremeerd.

Tekst
Voor het gedenkteken is een ingelijst gedicht van Petra Schuttinga-van der Togt aangebracht.

Symboliek
De Feniks is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens verjongd uit de as te herrijzen. De beeltenis is symbool voor onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang en verwijst naar de wederopbouw en de hoop op een betere toekomst.

De geschiedenis

Het monument op begraafplaats Esserveld in Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan 43 medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het doorgangskamp Westerbork zijn omgekomen.

Op de begraafplaats liggen prominente leden van het Groningse verzet begraven, zoals de heren Ridder, Legger en Van de Bosch, die in 1944 door de bezetter zijn omgebracht. Aan de achterzijde van de begraafplaats liggen dertien graven van Engelse soldaten.

Tijdens de oorlog werden op de begraafplaats tevens circa 200 Duitse soldaten begraven. In 1955-1956 zijn zij overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats in het Limburgse IJsselsteyn.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de Gemeente van Oud Illegale Werkers (GOIW).

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat in het midden van begraafplaats Esserveld, gelegen aan de Esserweg te Groningen.

Bronnen

  • Gemeente Groningen;
  • De Nadagen van het Verzet van A.A.J. Mulder en H. Reinders (red.) Kampen, 1990;
  • Stichting 4 Mei Herdenking Groningen;
  • Yolanda Veld. De verbeelding van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, Gedenksculptuur in Groningen. blz 48-51.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents