Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Zwarteweg in Milsbeek (gemeente Gennep) is een betonnen gedenksteen met het wapen van het 2de Britse Leger (een kruis op een wapenschild), het nummer van hun onderdeel (707) en het wapen van het Royal Corps of Pioneers. Voor de steen is in het midden een zwart gedenkplaatje aangebracht. De gedenksteen is 1 meter 30 hoog en 4 meter breed.

Teksten
De tekst op het wapen van het Royal Corps of Pioneers luidt:

‘ARBEID OVERWINT ALLES’.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘707
ROADCONSTRUCTION COMPANY
2nd BRITISH ARMY

MILSBEEK VOORJAAR 1945

GERESTAUREERD DOOR WATERSCHAP
HET MAASTERRAS VOORJAAR 1989′.

De geschiedenis

Het monument aan de Zwarteweg herinnert de inwoners van Milsbeek (gemeente Gennep) aan het verblijf van Britse troepen in de omgeving van hun dorp. De drie wapenschilden zijn in februari of maart van 1945 door de militairen achtergelaten bij wijze van monument.

Waterschap Peel en Overmaas draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning – Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents