Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Rosmalen (gemeente 's-Hertogenbosch) is een marmeren plaquette met embleem. De gedenkplaat is bevestigd tussen twee betonnen kolommen. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORIAM
ROSMALENSE GESNEUVELDEN IN N.O. INDIË
1945 – 1950

MARTIEN SPIERINGS 18.1.1926 – 15.9.1948
WIM VAN DER HEIJDEN 14.7.1927 – 19.1.1949'.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Rosmalen (gemeente 's-Hertogenbosch) is geplaatst ter nagedachtenis aan twee medeburgers die tijdens de koloniale oorlog in Indonesië in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Wim van der Heijden en Martien Spierings.

Op 8 november 1946 werd de toen bijna 21-jarige Martinus Wilhelmus Spierings op de Frederik Hendrikkazerne te Blerick ingelijfd bij het 11de Regiment Infanterie van de Koninklijke Landmacht. Nog geen drie maanden later vertrok hij als dienstplichtig soldaat op de ms Johan van Oldenbarnevelt naar het voormalige Nederlands Oost-Indië. Op 19 april 1947 werd Spierings overgeplaatst naar de 2e compagnie van het 4de bataljon van het 11de Regiment Infanterie (2-4-11 RI). Martien Spierings sneuvelde op 15 september 1948, volgens het gedachtenisprentje te Bobotsari, terwijl de commandant van 4-11 RI als plaats van overlijden aangeeft: '3 km westelijk van Djelegong' ('SHEET 44/XL-D vak 76.85'). Het misverstand is ontstaan doordat het onderdeel waartoe Spierings behoorde, op het moment van zijn sneuvelen in Bobotsari was gelegerd.

Wim van der Heijden was bij hetzelfde onderdeel als Spierings ingedeeld en was aanwezig bij het sneuvelen van zijn plaatsgenoot. Vier maanden later sneuvelde Van der Heijden op 19 januari 1949 in Wonosari, terwijl zijn onderdeel, 2-4-11 Regiment Infanterie, in Kebumen was gelegerd. Hij sneuvelde tegelijkertijd met de overige bemanningsleden van hun bren-carrier, die vernietigd werd door een zogenaamde trekbom.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 augustus 1998 door luitenant-kolonel Ton Hoes (toenmalig officier).

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Nieuwstraat/Venstraat bij de gedachteniskapel te Rosmalen (gemeente 's-Hertogenbosch).

Bron
Gemeente 's-Hertogenbosch.

Voor meer informatie
Wel gestorven, niet vergeten van drs. A. van den Elzen (1996).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents