Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument te Wessem (gemeente Maasgouw) is een driehoekige, taps toelopende sculptuur van kunststeen. De bovenzijde van het monument wordt bekroond met een soldatenhelm. Het gedenkteken is circa 1 meter 50 hoog. Aan alle zijden van het monument is tekst aangebracht. Rondom het monument ligt een cirkelvormige natuurstenen bestrating.

Teksten
De tekst opoorzijde van het monument luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS
AAN ONZE GEVALLEN
MAKKERS OP 10 MEI 1940

DET WESSEM
VAN 3-17 B’.

De tekst op de twee andere zijden van het monument bevat de namen van een aantal gesneuvelde soldaten. Deze teksten luiden:

‘SERGT RINDERS H.F.
– WUISMAN B.
SOLD BEEKMANS B.
– VAN DE BOVENKAMP
– RIDDERMAN

SOLD TRAA E.
– V.D WAL O.C.
– BLANKENSTEIJN
– OOSTERHUIS
– ONDERDIJK’.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Wessem (gemeente Masgouw) is opgericht ter nagedachtenis aan de uit Wessem afkomstige soldaten die tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 in de Maassector Wessem om het leven zijn gekomen. De namen van de slachtoffers luiden:

Sergeanten H.F. Rinders en B. Wuisman en de soldaten B. Beekmans, Van Bovenkamp, Ridderman, E. Traa, O.C. v.d. Wal, Blankensteijn, Oosterhuis en Onderdijk.

Oprichting
Initiatief tot oprichting van dit gedenkteken kwam van het Comité voor herdenking van de gevallenen in de Maassector Wessem.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Arda knoops beekmans | 13 sep 2017

Mijn opa staat op dit monument.

Hij komt uit Best en niet uit Wessem. Soldaat Bernard Beekmans.

Vader van drie kinderen, gesneuveld op de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog.

Na een aanval van Duitse troepen bleef hij in de kazemat om de Maaslinie te verdedigen. Hij werd van achter aangevallen en via zijn rug doodgeschoten. De inwoners van Wessem hebben hem voorover gevallen gevonden in de Kazemat.

Arda knoops beekmans | 13 sep 2017

Ridder in de Militaire Willems-Orde.jpg

Bernardus Beekmans (Best, 12 oktober 1907 – gesneuveld bij Wessem, 10 mei 1940) was in mei 1940 een Nederlands dienstplichtig soldaat van het Wapen der Infanterie, bij het 17e Regiment Infanterie. Voor zijn moed tijdens de Duitse aanval op Nederland werd hij op 9 mei 1946 postuum tot Ridder in de Militaire Willems-Orde benoemd.[1]

Op 18-jarige leeftijd had Bernard Beekmans al dienst genomen bij de Vrijwillige Landstorm.

In de voordracht aan het Kapittel staat dat hij ….zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw heeft onderscheiden door bij een vijandelijke aanval op het Maasvak bij Wessem op 10 mei 1940 alleen op zijn post te blijven in kazemat S 1, hoewel de rest van de kazematbezetting was gevlucht; heeft het vuur op den over de Maas trekkende vijand voortgezet, niettegenstaande alle overige automatische wapens van de compagnie door den vijand tot zwijgen waren gebracht en na 's vijands overgang de verdediging voortgezet, totdat de kazemat in den rug werd aangevallen en buiten gevecht werd gesteld, waarbij hij sneuvelde.

Bronnen, noten en/of referenties

↑ K.B. no. 6 van 9 mei 1946


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents