Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Yerseke (gemeente Reimerswaal) is een taps toelopende gedenkzuil van baksteen. De zuil is geplaatst op een vierkant voetstuk. Op de zuil zijn drie wapenschilden, een aantal gedenkstenen met tekst en een helm aangebracht. Het gedenkteken is 3 meter 50 hoog, 2 meter 50 breed en 2 meter 50 diep.

Teksten
De tekst op de voorzijde luidt:

'1940 – '45
IN HET VERZET VIELEN:
COR HIRDES, GEB. 11-8-1923
OVERL. IN HET CONCENTRATIEKAMP
BUCHENWALD 20-12-1944
WIM GUNNING, GEB. 12-1-1922
OVERL. IN HET CONCENTRATIEKAMP
NEUENGAMME-HAMBURG 8-3-1945'.

Boven deze tekst is het Zeeuwse wapen aangebracht.

De tekst op de rechterzijde luidt:

'DEN VADERLANDT GHETROUWE
GESNEUVELD
MATR. 1e KLASSE BOONE, PIET
MATR. 2e KLASSE STOBBELAAR, FRANS
MARINIER VAN ESPEN, KEES, SERG.
SERG. PIETERSE, WIM
SOLD. DAANE, FINUS'.

Boven deze tekst is een helm (model Nederlands leger 1940) bevestigd.

De tekst op de achterzijde luidt:

'1942 – 1962
NEDERLANDS INDIË
BEDENKT DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN,
VER VAN HUIS,
TIJDENS DE UITVOERING VAN HUN OPDRACHT
VOOR HET VADERLAND
VERENIGING OUD MILITAIREN INDIËGANGERS'.

Boven deze tekst is het Nederlandse rijkswapen aangebracht.

De tekst op de linkerzijde luidt:

'TER GEDACHTENIS AAN
DE BURGERSLACHTOFFERS
VAN DE 2E WERELDOORLOG
WEGGEZONDEN EN NIET TERUGGEKEERD
HENDRIK CHRISTIAANSE
OVERLEDEN OP 6 DECEMBER 1943 TE ELBING
JAN CORNELISSE
OVERLEDEN OP 30 APRIL 1945 TE PALLACH
ARBEIDSINZET DUITSLAND
1940 – 1945'.

Boven deze tekst is het wapen van Yerseke aangebracht.

Wijzigingen
Oorspronkelijk was de rechterzijde van de zuil de voorzijde. De stenen op de huidige voorzijde zijn in 1960 aangebracht. Oorspronkelijk stond het monument in een plantsoentje aan de Langeville bij de Welleweg. In de jaren zeventig is de zuil verplaatst, omdat de Welleweg werd verbreed. De steen op de achterzijde is in 1995 aan het monument toegevoegd. In 2004 is op het monument de herdenkingssteen aangebracht ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen burgers uit Yerseke.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Yerseke (gemeente Reimerswaal) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers (verzetsmensen en militairen) die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië (1942-1962) door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de negen slachtoffers luiden:

P. Boone, H. Christiaanse, J. Cornelisse, F. Daane, K. v. Espen, C. Hirdes, W. Gunning, W. Pieterse en F. Stobbelaar.

Verzetsman Cor Hirdes overleed op 20 december 1944 in het concentratiekamp Büchenwald. Verzetsman Wim Gunning is op 8 maart 1945 omgekomen in het concentratiekamp Neuengamme. Hendrik Christiaanse is als dwangarbeider op 6 december 1943 in Elbing omgekomen. Dwangarbeider Jan Cornelisse overleed op 30 april 1945 in Pallach. Een aantal gesneuvelde militairen uit Yerseke zijn: Piet Boone (matroos 1e klasse), Frans Stobbelaar (matroos 2e klasse), Kees van Espen (marinier), Wim Pieterse (sergeant) en Finus Daane (soldaat).

Oprichting
Aanleiding voor oprichting was het sneuvelen van vijf dorpsgenoten in de meidagen van 1940. Het initiatief kwam van een comité van oud-militairen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 maart 1941 door de heer A.J. Koppe. De gedenkstenen op de voorzijde van de zuil zijn onthuld op 4 mei 1960.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoen voor de Algemene begraafplaats, gevestigd aan de Molenlaan te Yerseke (gemeente Reimerswaal).

Bronnen

  • Gemeente Reimerswaal;
  • Comité 4 Mei Herdenking Yerseke;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie

  • 1000 jaar Yerseke van W.E.P. van IJsseldijk (Kruiningen, gemeente Yerseke, 1973);
  • Yerseke toen en nu van Henk Waverijn en Marien Moerland (Hulst, Van Geyt Productions, 1993).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents