Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Eethen (gemeente Altena) is een liggende grafzerk van witte natuursteen, omgeven door een laag muurtje. Bij de steen is een eik geplant. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 5 meter breed en 10 meter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘IEDEREN MORGEN ALS DE ZON KOMT RIJZEN
OP HOLLANDS WEI
EN ELKE AVOND ALS HET LICHT GAAT GRIJZEN
GEDENKEN WIJ.’

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Eethen (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan de 31 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren of bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Gesneuveld in 1940: C. Branderhorst en D. Oegema.

Gesneuveld in het verzet in 1945: J.B. Hoogerheiden.

Gefusilleerd in 1945: M. van Wijk en C. Buizer.

Weggevoerd naar Duitsland en daar omgekomen: F.A. Citroen, J. de Haas en J. van der Ree.

Omgekomen in 1944 en 1945: J. Osnabrugge, R. Spoor, H. Bekkema, M. van der Stelt, J.G. van Mersbergen, A. de Joode, J.M. de Joode, G.J. Hartgens, P. de Jong, J. van Tilborg, A.C. de Joode, P.M. van Enkhuizen, J. van Andel, A. de Jong, A.P. Lankhaar, A.O. van Tilborg, C. van Tilborg, P. van der Mooren, P. van Koijck, K. van Wijk, A. van Wijk en C.B. van der Kolk.

Gesneuveld ter Koopvaardij: A. van Houwelingen.

Gesneuveld op 4 mei 1949 in Boemiajoe in het voormalig Nederlands-Indië: A.A. van der Kolk, wiens naam in 1952 op de gedenksteen is aangebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1951 door burgemeester D.A. van der Schans.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij het voormalige gemeentehuis van de voormalige gemeente Eethen, gevestigd aan de Kleibergsestraat.

Bron
Gemeente Altena.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents