4meiOverlay

Vrijheid in teksten


In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting. Je mag zeggen wat je wil en schrijven wat je wil. Daarin ben je vrij. Natuurlijk is deze vrijheid niet onbeperkt. Een aantal afspraken zijn gemaakt om te voorkomen dat het recht van vrijheid van meningsuiting van een persoon, het leven van een ander niet moeilijk maakt. Voor een overzicht van deze afspraken, zie de website van Amnesty.
http://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/vrijheid-meningsuiting


Het recht om te zeggen wat je denkt. Dat hebben we in Nederland, maar wereldwijd geldt dit niet overal. Op deze pagina vind je inspirerende uitspraken van grote denkers over dit onderwerp.
http://www.goodreads.com/quotes/tag/freedom-of-speech


Nieuwe afspraken in het Egypte sinds de transitie. Welke afspraken kunnen er worden gemaakt om de vrijheid in de toekomst vorm te geven? Met een lijst van feiten en gebeurtenissen tijdens het transitieproces.
Weblog Mondiaal Nieuws, door Pieter Stockmans.
http://www.mo.be/wereldblog/tussen-vrijheid-en-geluk/afspraak-met-de-geschiedenis-cairo


Oorlog is vreselijk en we moeten er alles aan doen om middels afspraken en regels proberen te voorkomen dat oorlog uitbreekt. Maar wat als het dan toch gebeurt? Welke afspraken gelden er dan nog? In dit fragment spreekt Robert McNamara over zijn ervaringen bij de Amerikaanse luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bombardementen van vijand Japan: wat was, met het wegvallen van zoveel afspraken, nog moreel verantwoordelijk en wat niet?
http://www.youtube.com/watch?v=hOCYcgOnWUM

Blog over vrijheid. Het spanningsveld tussen individualisme en saamhorigheid, het recht om jezelf te ontplooien en je plicht om rekening te houden met je medemens. Of niet? Belangrijke zaken om eens goed over na te denken! Reageer en reflecteer op een website over de vraag: wat is nou die vrijheid?
http://www.watisnoudievrijheid.nl/cms/98-hersenspinsels

(Historisch) 
Jean-Jacques Rousseau was een filosoof die leefde van 1712 tot 1778. Hij  legde een stevige basis voor de moderne democratie. De kern van zijn filosofie is “het maatschappelijk verdrag”, ook de titel van de Nederlandse vertaling van zijn boek Du Contrat Social ou Principes du droit Politique” (1762). Dit verdrag houdt in dat iedereen een gedeelte van zijn eigen vrijheid opgeeft om een grotere gezamenlijke vrijheid te krijgen.
Link naar een Engelstalige versie van het Contract
http://www.constitution.org/jjr/socon.htm


In de digitale encyclopedie Wikipedia is een lijst opgenomen van verdragen, vredesverdragen, edicten, traktaten en conventies. Allemaal bedoeld om samen te werken, afspraken te maken over hoe we wereldwijd met elkaar met elkaar omgaan. Om een indruk te krijgen van hoeveel er van dit soort afspraken zijn vastgelegd, kijk op wikipedia.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_verdragen


De Vrede van Utrecht - een wereldomspannend vredesverdrag – werd in 1713 getekend in Utrecht. In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht groots gevierd. Stichting Vrede van Utrecht geeft samen met tal van organisaties vorm aan deze viering met een groots cultureel programma. De activiteiten vinden plaats in de wijken, stad en provincie Utrecht.
Bezoek de website van deze stichting.
http://www.vredevanutrecht2013.nl/organisatie/stichting-vrede-van-utrecht