4meiOverlay

Filmpjes bij het jaarthema


  • Peter van Uhm

Er zijn verschillende manieren om te werken aan vrede en vrijheid wereldwijd. In dit Ted-filmpje vertelt voormalig commandant der strijdkrachten Van Uhm hoe hij werkt aan vrijheid: met de wapen in de hand. Wat bewoog Van Uhm tot zijn carrière bij defensie?

http://www.youtube.com/watch?v=gHX5lAslnTc

  • Barry Schwartz – The paradox of choices

Psycholoog Barry Schwartz richt zich op een van de grondbeginselen van de westerse samenleving: keuzevrijheid. Hij is van mening dat meer keuze niet bevrijdt maar verlamt, dat de mens er eerder ontevredener dan gelukkiger van wordt.
http://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice.html

  • Samantha Power – From Rwanda to Lybia, act to prevent genocide

Hebben we de verantwoordelijkheid om in te grijpen als elders in de wereld geweld dreigt? Wie moet er dan reageren? Welke afspraken zijn bindend en hoe reageren de supermachten op deze berichten? Wat heeft het ‘never again' opgeleverd?
http://www.tedxamsterdam.com/2011/from-rwanda-to-lybia-act-to-prevent-violence/

  • Scilla Elworthy - Fighting with no violence

Hoe gaan we om met extreem geweld zonder zelf geweld te gebruiken? Aan de hand van de persoonlijke verhalen van helden voor de vrijheid als Aung San Suu Kyi, Mahatma Gandhi, en Nelson Mandela vertelt vredesactiviste Elworthy over haar visie op vrijheid.
http://www.ted.com/talks/scilla_elworthy_fighting_with_non_violence.html

  • Wdah Khanfar – Freedom Rising

Journalist Khanfar vertelt over de revoluties in Noord-Afrika en het midden oosten. In dit TEDX filmpje deelt hij zijn optimistische kijk op de ‘arabische lente’.
http://www.ted.com/playlists/12/freedom_rising.html