4meiOverlay

Onze vrijheid is hier en nu


Door Kraantje Pappie

Kraantje Pappie

Soms zeg ik te snel ‘ja’ tegen dingen. Zo ook bij de vraag of ik even een paar woorden kon schrijven over vrijheid en kiezen. Want dat is wat wij als inwoners van Nederland hebben. De vrijheid om te doen en laten wat we willen; binnen de grenzen van de wet, met een aantal verplichtingen en een paar kanttekeningen. En ik durf er nog over te klagen ook. Zo verwend ben ik geraakt. Anderzijds; zoveel vrijheid heb ik dus tegenwoordig blijkbaar. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal hoe dit anders kan zijn, zoals bij oudere generaties. Ik ken alleen de verhalen, maar het bizarre daaraan is dat deze zo onwerkelijk lijken. Oorlog, hongersnood of moeten vluchten; mijn opa en oma hebben het allemaal moeten ervaren. Zeer waarschijnlijk een aantal van jullie ook.  

De vrijheid die wij nu hebben is heel uniek, daar ben ik mij van bewust. Iedereen kan zich uiten op de manier die hem of haar gelukkig maakt. Wat deze vrijheid nog kan beperken, zijn we zelf. Wij projecteren onze eigen ontevredenheid nog vaak op onze medemens die wél de stap durft te nemen om zijn of haar vrijheid zo goed mogelijk te benutten. Het gevoel van vrij zijn, is een gevoel van rust. Gewaardeerd of op zijn minst gerespecteerd worden, haalt alle muren om je heen weg. Ik hoorde onlangs iemand zeggen in een interview: “Toen ik besefte dat alle haatdragende comments binnen de online wereld niets met mij persoonlijk te maken hebben, maar met de persoon die het zelf plaatst, voelde ik nog meer vrijheid om mijzelf te ontwikkelen”. Ik geloof hier in. Heilig.   

We leven in een land waar ruimte is om je te ontwikkelen, waar ruimte is om kunst te maken voor jezelf. Waar kansen liggen op het gebied van goed onderwijs, sport en cultuur. Een land waar het straatbeeld zo kleurrijk is dat we veel van elkaar kunnen leren door in gesprek te gaan. Ik kan wel roepen dat mensen geen ongenuanceerde kritiek moeten hebben, maar ik heb nog veel liever dat je in gaat zien dat het niks betekent. Laat niemand je vertellen dat je iets niet kunt doen of worden. De vrijheid en de ruimte is hier, op dít moment. Pak de kansen met beide handen vast, want het zou niet de eerste keer zijn dat deze vrijheid stopt. 


 

Kraantje pappie

Kraantje Pappie (1986) is popartiest en staat op 5 mei 2019 als Ambassadeur van de Vrijheid op diverse Bevrijdingsfestivals in het land.