4meiOverlay
Muziek

Muziek


Lees hier meer over de muziek die bij de bijeenkomst in De Nieuwe Kerk en bij de plechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam wordt uitgevoerd.

Muziek en artiesten in de Nieuwe kerk - 2019


Nieuwe Held
In 2015 maakte Ali B het nummer Nieuwe Held voor Het Concert van de Vrijheid op basis van het verhaal van Lalla Weiss, vertegenwoordiger van Roma en Sinti. Een speciaal arrangement wordt door het Dubbelkwintet van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en Lavinia Meijer gespeeld tijdens Ik ben je stem, getuigenissen van vier aanwezigen die opstaan en vertellen waarom het voor hen belangrijk is om te blijven herdenken.   

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is een van de officiële beroepsorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Het orkest werd direct na de bevrijding in 1945 als fanfarekorps opgericht. De musici verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. In 2019 is het 200 jaar geleden dat de basis werd gelegd voor de militaire muziek van de krijgsmacht. Op 3 december 1818 beschikte koning Willem I bij Koninklijk Besluit dat elk regiment zijn eigen muziekkapel kreeg, waarmee vanaf 1 januari 1819 de Nederlandse militaire muziek een feit was. 

Het orkest verzorgt dit jaar het 5 mei-concert; het dubbelkwintet en het klarinetkwartet bestaande uit leden van het orkest spelen op 4 mei. Zij verbinden hierdoor deze twee dagen.

Harpiste Lavinia Meijer speelt niet alleen klassiek repertoire, maar ook hedendaagse muziek en laat zo onvermoede kanten van haar instrument zien. In een solovoorstelling verweefde ze persoonlijke verhalen met muziek vanaf de jaren zeventig tot nu. Haar ervaringen en interesses brengt ze samen in een programma waarin ze bruggen bouwt tussen haar muziek en beeldende en schrijvende kunst, spoken word, film, animaties en nieuwe elektronische experimenten. Ook zij treedt dit jaar op tijdens het 5 mei-concert.  

Gasn Nign  (jiddisj: straat- of steegliedje) komt uit het traditionele Joodse klezmerrepertoire. Arrangement: Douwe Medema en Marcel Salomon. Het stuk wordt gespeeld door Marcel Salomon (taragot) en het Klarinetkwartet van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. 

Marcel Salomon was gedurende dertig jaar soloklarinettist bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Hij was een van de eersten die klezmer naar de Europese concertpodia brachten. Op 4 mei bespeelt hij de taragot, een houten blaasinstrument dat op het eerste gezicht het uiterlijk heeft van een klarinet, maar qua klank veel meer van een sopraansaxofoon weg heeft. De taragot wordt voornamelijk in Roemeense en Hongaarse volksmuziek gebruikt. 

Wilhelmus zesde couplet

Organist: Bernard Winsemius 

Muziek op de Dam - 2019


De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van chef-dirigent Tijmen Botma verzorgt de muziek bij de herdenkingsplechtigheid. De kapel – de oudste van Nederland - is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht en is onderdeel van de Koninklijke Landmacht. De 53 muzikanten verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden en ze begeleiden artiesten. Tijdens concerten wisselen diverse stijlen elkaar af, van modern tot klassiek.

Muziekarrangement op de Dam 
Sinds 2013 wordt er in aanloop naar het officiële begin van de plechtigheid op de Dam om 19.50 uur een muziekarrangement gespeeld van verschillende bekende (film)muziekstukken. Dit arrangement wordt jaarlijks aangepast. De muziek wordt gespeeld terwijl de genodigden zich verplaatsen van de kerk naar de Dam.

Tot de doden
Tot de doden is in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei door Rob Goorhuis gecomponeerd en wordt sinds 2000 gespeeld tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Het stuk bestaat uit een proloog en vijf delen die elk een van de kransleggingen muzikaal omlijsten. De titel van het stuk verwijst naar een gedicht van Ed Hoornik. Een hoopvol perspectief komt op verschillende momenten naar voren: "Als de kransleggers zich omdraaien, dan komt dat positieve tot uitdrukking, dan straalt de muziek", aldus Goorhuis. Ook heeft Goorhuis in 2008 muziek gecomponeerd die beter aansluit bij de opzet van lokale herdenkingsbijeenkomsten, waarin herkenbare thema's uit Tot de doden terugkeren. 

Tot de doden (fragment)
Taptoe

Taptoe

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het commando 'Tap toe!' ('Sluit de biertap!') werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin zeventiende eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal heeft door de jaren heen een sterke ceremoniële traditie opgebouwd en is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei adviseert daarom bij herdenkingen op 4 mei het Taptoe-signaal te spelen. Het Taptoe-signaal toont veel gelijkenissen met het Britse Last Post, dat ook in Nederland goed bekend is door overlevering via Britse geallieerden. Veel Nederlandse militairen die in de Prinses Irene Brigade vochten of hun opleiding in Engeland volgden, koesteren groot respect voor de Last Post. Deze groep pleit er echter voor bij officiële ceremonies het Nederlandse Taptoe-signaal te gebruiken vanwege de lange traditie.  

Taptoe
Wilhelmus

Wilhelmus

Na de twee minuten stilte wordt om 20.02 uur gezamenlijk het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen.