4meiOverlay
Muziek

Muziek


Lees hier meer over de muziek die bij de bijeenkomst in De Nieuwe Kerk en bij de plechtigheden bij het Nationaal Monument wordt uitgevoerd.

Muziek en artiesten in de Nieuwe kerk


Onderstaande informatie heeft betrekking op de Nationale Herdenking 2018. 

Rotterdams Philharmonisch Orkest
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is opgericht in 1918. Op 14 mei 1940 wordt vrijwel alles wat het orkest bezit - instrumenten, lessenaars, partituren - verwoest tijdens het bombardement op Rotterdam. De 74 orkestleden blijven allemaal ongedeerd, maar zestien van hen raken dak- en bezitloos. Een week na het bombardement stemmen de musici erover of het zwaar getroffen orkest moet stoppen, of dat het door kan gaan. De uitkomst is kraakhelder. “Aan het werk, voor alles moeten wij weer aan het werk!”, verwoordt dirigent Eduard Flipse het algemene gevoel. Dit jaar viert het orkest zijn honderdjarig bestaan. Het orkest verzorgt het 5 mei-concert op de Amstel; een ensemble met leden van het orkest speelt op 4 mei.

Nieuwe held
IIn 2015 maakte Ali B het nummerNieuwe held  voor het Concert van de Vrijheid op basis van het verhaal van Lalla Weiss, vertegenwoordiger van Roma en Sinti. Een speciaal arrangement wordt door een ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gespeeld tijdens Ik ben je stem, getuigenissen van vier aanwezigen die vertellen voor wie of waarom zij op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil zijn.

Renee van Bavel
Renee van Bavel schrijft en zingt over dat wat ze in de wereld om haar heen ziet. Ze stelt vragen en probeert zich in anderen te verplaatsen. Bijvoorbeeld: hoe is het voor een militair om uitgezonden te worden en daarna weer in de rij bij de Albert Heijn te staan? Of: wat zou ik hebben gedaan wanneer er mannen met wapens aan mijn deur stonden ten tijde van het nationaalsocialisme? Was ik dan een van de helden? 2018 is door het Platform WO II uitgeroepen tot Jaar van Verzet. Renee van Bavel heeft speciaal voor de Nationale Herdenking het lied Een Mens geschreven, waarbij zij zich door het thema ‘verzet’ liet inspireren.  

Indische Onze Vader
Een Indisch meisje leerde het Onze Vader zingen in het klooster van de zusters Ursulinen in Batavia. Toen zij tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zat in een Jappenkamp zong zij elke avond dit lied. Dit bracht veel gevangenen hoop en troost. Om deze reden wordt dit gezongen gebed het Indische Onze Vader genoemd.

Nada Nirwana
Nada Nirwana (hemelse klanken) is een a capella koor van de Geredja Indjili Maluku (de Moluks Evangelische Kerk). Het kerkkoor uit Barneveld is in 1972 officieel opgericht. Het koor zingt iedere zondag in de eredienst, en tijdens de zogenoemde 'malam penghiburan', de troostdienst voor nabestaanden.

Muziek op de Dam


Marinierskapel der Koninklijke Marine en Eric Vloeimans
De Marinierskapel der Koninklijke Marine onder leiding van chef-dirigent majoor Arjan Tien verzorgt de muziek bij de herdenkingsplechtigheid. De Marinierskapel, opgericht op 1 augustus 1945, is een van de drie professionele harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De 53 muzikanten verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden en geven concerten in binnen- en buitenland. 

 In aanloop naar het officiële begin van de plechtigheid op de Dam om 19.50 uur speelt de Marinierskapel verschillende bekende (film)muziekstukken. Speciale gastsolist is trompettist Eric Vloeimans.

Tot de doden
Tot de doden is in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei door Rob Goorhuis gecomponeerd en wordt sinds 2000 gespeeld tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Het stuk bestaat uit een proloog en vijf delen die elk een van de kransleggingen muzikaal omlijsten. De titel van het stuk verwijst naar een gedicht van Ed Hoornik. Een hoopvol perspectief komt op verschillende momenten naar voren: "Als de kransleggers zich omdraaien, dan komt dat positieve tot uitdrukking, dan straalt de muziek", aldus Goorhuis. Ook heeft Goorhuis in 2008 muziek gecomponeerd die beter aansluit bij de opzet van lokale herdenkingsbijeenkomsten, waarin herkenbare thema's uit Tot de doden terugkeren. 

Tot de doden (fragment)
Taptoe

Taptoe

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het commando 'Tap toe!' ('Sluit de biertap!') werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin zeventiende eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal heeft door de jaren heen een sterke ceremoniële traditie opgebouwd en is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei adviseert daarom bij herdenkingen op 4 mei het Taptoe-signaal te spelen. Het Taptoe-signaal toont veel gelijkenissen met het Britse Last Post, dat ook in Nederland goed bekend is door overlevering via Britse geallieerden. Veel Nederlandse militairen die in de Prinses Irene Brigade vochten of hun opleiding in Engeland volgden, koesteren groot respect voor de Last Post. Deze groep pleit er echter voor bij officiële ceremonies het Nederlandse Taptoe-signaal te gebruiken vanwege de lange traditie.  

Taptoe
Wilhelmus

Wilhelmus

Na de twee minuten stilte wordt om 20.02 uur gezamenlijk het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen.