4meiOverlay
Medewerkers - Ilvy Njiokiktjien

Medewerkers


Honderden mensen zijn op 4 mei actief om de Nationale Herdenking goed te laten verlopen.

Militairen


Actieve detachementen van de krijgsmachtonderdelen Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee vormen samen met veteranen de erecouloir. 
Vier eenheden van actieve militairen uit de vier krijgsmachtonderdelen vormen de erewacht aan beide zijkanten van het monument. 

Nationale Reserves

Militairen bij het Korps Nationale Reserve (Natres) ondersteunen op 4 mei bij de productie van de herdenkingsplechtigheden op de Dam. Bovendien zetten zij de erecouloir en erehaag in het gelid.

Militairen van de Natres zijn reservisten. Dat betekent dat een zij hun militaire functie uitoefenen naast studie of baan in de burgermaatschappij.

Veteranen

Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam wordt een deel van de erecouloir gevormd door veteranen. Er staan veteranen opgesteld die zijn ingezet tijdens WOII, de dekolonisatie van Nederlands-Indië en de Nieuw-Guinea- en Korea-oorlog. Ook staan er veteranen van recente vredesmissies in de couloir. Hiermee wordt zichtbaar dat ook jongere generaties zich onder zeer gevaarlijke omstandigheden hebben ingezet voor internationale vrede, vrijheid en veiligheid.

Nationale Politie

Zo'n 350 agenten van de Eenheid Amsterdam van de Nationale Politie bewaken op 4 mei de veiligheid.

Scouts en zeecadetten

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil graag jongeren betrekken bij de Nationale Herdenking en werkt daarom al vele jaren intensief samen met Scouting Nederland en Zeekadetkorps Nederland. Elk jaar helpen ongeveer zestig scouts van 13 tot 18 jaar en ongeveer tien zeecadetten bij de herdenking op de Dam. Zo reiken zij de kransen aan en assisteren zij genodigden in een rolstoel in De Nieuwek Kerk en op de Dam.

Vrijwilligers en medewerkers

Tijdens de Nationale Herdenking zijn ongeveer twaalfhonderd mensen actief. Een groot deel daarvan is afkomstig van de ruim dertig samenwerkende diensten en partners. Daarnaast zijn er ook ongeveer tachtig vrijwilligers aanwezig die optreden als gastheer en -vrouw in De Nieuwe Kerk. Zij zijn het aanspreekpunt voor alle genodigden en begeleiden hen naar de Dam. Veel vrijwilligers zijn al jaren betrokken bij de organisatie en zijn zelf werkzaam bij een van de partners waar het comité intensief mee samenwerkt, zoals de Anne Frank Stichting.