4meiOverlay
Verslag NH 2018

‘Leegte, stilte, maar toch luid’. Duizenden mensen luisterden zojuist naar de woorden van de jonge dichter Gytha te Nijenhuis (17) uit Surhuisterveen. Zij droeg haar gedicht voor direct na de twee minuten stilte tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. In heel het land vonden herdenkingen plaats ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en diegenen die zijn omgekomen tijdens oorlogssituaties en vredesoperaties nadien. 

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima legden namens de gehele Nederlandse bevolking de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Na de twee minuten stilte werden vijf kransen gelegd voor de omgekomen verzetsmensen, de vervolgden, de burgerslachtoffers, de omgekomen burgers in Azië en voor de omgekomen militairen en het koopvaardijpersoneel, gevolgd door de kranslegging door de Nederlandse autoriteiten. De muzikale begeleiding werd verzorgd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine en trompettist Eric Vloeimans. 

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau riep in zijn toespraak op elkaar een hand te reiken en onszelf open te stellen voor de ander. “Laten we vragen stellen. En in gesprek gaan, over de grenzen van onze vrijheid. Met onszelf, met de ander, met de wereld”, aldus Putters.

Bijeenkomst in De Nieuwe Kerk
Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam hield Daan Heerma van Voss de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk: “Ook als we herdenken, vervaagt het verleden. Maar wat we wel kunnen doen, is ons tegen die vervaging verzetten. Als ik aan het thema “verzet” denk, zie ik niet alleen de Nederlanders voor me die zich in oorlogstijd aansloten bij verzetsbewegingen, ik zie ook de miljoenen Nederlanders voor me die elk jaar twee minuten inruimen om te herdenken wat ze niet hebben meegemaakt. Die zich, al is het maar twee minuten lang, verzetten tegen het langzaam verflauwen van de stemmen. ” 

Onder muzikale begeleiding van het Trombone Quartet van het Rotterdams Philharmonisch Orkest vertelden de vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner, wachtmeester Victor Thoolen en violiste Noa Wildschut waarom zij herdenken. Het verhaal van kampoverlevende Wim Alosery werd verteld door zijn biograaf Frank Krake. Wim Alosery overleed eergisteren op 94-jarige leeftijd.   

Renee van Bavel zong tijdens de plechtigheid het lied ‘Een mens. Zij heeft zich bij het schrijven van dit lied laten inspireren door het jaarthema ‘verzet’. De overdenking werd uitgesproken door hoofdkrijgsmachtpredikant Klaas Henk Ubels. Het Indische Onze Vader werd gezonden door het koor Nada Nirwana van de Moluks Evangelische Kerk uit Barneveld.

2018_natcom-4_5-mei_photo-ben-houdijk_lr-5.jpg
2018_natcom-4_5-mei_photo-ben-houdijk_lr-4.jpg2018_natcom-4_5-mei_photo-ben-houdijk_lr-2.jpgnationale_herdenking_022.jpgnationale_herdenking_024.jpgnationale_herdenking_018.jpgnationale_herdenking_025.jpg2018_natcom-4_5-mei_photo-ben-houdijk_lr-28.jpgnationale_herdenking_026.jpgnationale_herdenking_008.jpg2018_natcom-4_5-mei_photo-ben-houdijk_lr-30.jpg2018_natcom-4_5-mei_photo-ben-houdijk_lr-36.jpg2018_natcom-4_5-mei_photo-ben-houdijk_lr-25.jpg2018_natcom-4_5-mei_photo-ben-houdijk_lr-44.jpg