4meiOverlay

Luister de voordracht van Hella de Jonge


Hella de Jonge - We hebben de doden nooit kunnen begraven
Hella de Jonge - 2016

De Jonge, geboren in 1949, is dochter van Eli Asser en Eva Asser-Croiset. In haar boeken Los van de wereld en Spring beschrijft De Jonge niet alleen hoe haar ouders werden beschadigd door de Tweede Wereldoorlog, maar ook hoe die beschadigingen haarzelf vervolgens weer beïnvloedden. Ook maakte zij de film Verlies niet de moed die ook in New York en Parijs vertoond is.

“Ik ben tweede generatie, al noem ik mezelf geen slachtoffer. Toch sta je anders in het leven dan iemand die niet zo’n beladen achtergrond heeft. Mijn ouders ontkwamen ternauwernood aan de nazi’s. Hun bestaansrecht werd afgenomen en dat hebben ze volledig in mij gestopt.’’

In 2002, op de dag dat haar moeder overleed, begon De Jonge met schrijven. “In eerste instantie was het niet bedoeld voor publicatie, de verhalen moesten gewoon uit mij. Dat veranderde zodra ik hoorde dat minister Verdonk van Vreemdelingenzaken het Kosovaarse meisje Tadïa Pasic, een leerlinge uit 6 VWO, terug wilde sturen naar het land van afkomst. Ik dacht: dit is precies hetzelfde als wat er indertijd tegen mijn vader gezegd werd; jij bent een jood, dus jij kan geen eindexamen doen.”

Pas een aantal jaar geleden begon De Jonge aan een concrete zoektocht naar haar familieverleden. De aanleiding was de vondst van een doos vol foto’s en documenten uit de Tweede Wereldoorlog. Haar vader wilde deze persoonlijke bewijsstukken weggooien. Hella de Jonge bracht ze in veiligheid. Voor die tijd wilde ze niet veel over de oorlog weten. “ Maar juist omdat de geschiedenis zich nu herhaalt met de Syriërs, moet de geschiedenis van toen verteld worden.”

Website van Hella de Jonge