4meiOverlay
4 mei-voordracht

Harry Mulisch droeg in 1992 de eerste literaire lezing voor. Sindsdien vormt deze voordracht een vast onderdeel van de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. In de lezing brengt de auteur emoties en herinneringen van oorlog en onvrijheid onder woorden. In 2018 verzorgde Daan Heerma van Voss de voordracht. 

In samenwerking met de CPNB verschijnen de 4 mei-voordracht en de 5 mei-lezing als gemeenschappelijke publicatie. Te koop in de boekhandel voor € 5,- en vanaf 6 mei beschikbaar als download.

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss (1986) is romanschrijver en historicus. Daarnaast schreef hij voor verscheidene nationale en internationale kranten en tijdschriften, zoals Humo, Vrij Nederland, Das Magazin, De Volkskrant, de Israëlische krant Haaretz, het Zweedse dissidentbloggen, Svenska Dagbladet, PEN International en The New York Times. Hij is tevens columnist bij De Morgen en NRC Handelsblad.

Voor zijn interviews in De Groene Amsterdammer kreeg hij in 2012 De Tegel uitgereikt, de prijs voor het beste journalistieke werk van het jaar. Een zondagsman werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Het Land 32 werd genomineerd voor de Halewijnprijs en de Cutting Edge Award. Kleur Bekennen, zijn boekje over racisme dat uitsluitend digitaal verscheen (oktober 2017), ging in twee dagen meer dan 11.000 keer over de digitale toonbank en werd zo direct een bestseller.

In zijn roman De laatste oorlog (2016) houdt de hoofdpersoon Abel Kaplan zich al zijn leven lang bezig met de vraag: hoe weet je wat voor mens je bent als je nooit een oorlog hebt meegemaakt? Daan Heerma van Voss laat Kaplan in deze roman de confrontatie aangaan met kwesties die relevanter zijn dan ooit, met op de achtergrond voortdurend de vraag: is de Tweede Wereldoorlog nog altijd ons grote morele ijkpunt?

Foto: Sander Troelstra

Voorgaande jaren