4meiOverlay

4 mei-voordracht


Ieder jaar vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een auteur de 4 mei-voordracht te schrijven.

4 mei-voordracht

Harry Mulisch droeg in 1992 de eerste literaire lezing voor. Sindsdien vormt deze voordracht een vast onderdeel van de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. In de lezing brengt de auteur emoties en herinneringen van oorlog en onvrijheid onder woorden. In 2020 verzorgde Arnon Grunberg de voordracht. 

Lezingenboekje
De 4 mei-voordracht en de 5 mei-lezing worden al jaren samen in één bundel uitgegeven in samenwerking met de CPNB. De 5 mei-lezing door Angela Merkel is helaas komen te vervallen. De voordracht Nee die Arnon Grunberg op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk houdt, is gebundeld met een bloemlezing van tien door hem gekozen gedichten over vrijheid, getiteld Je weet hoe vossen zijn.

Het boekje is te koop in de boekhandel voor € 5,- en vanaf 6 mei beschikbaar als download op 4en5mei.nl.

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg is een Nederlandse schrijver. Naast literair werk schrijft hij reportages, columns en essays voor kranten en tijdschriften. Op zijn 23ste debuteerde hij met Blauwe maandagen, een sterk autobiografische roman waar onder andere de oorlogservaringen van zijn ouders aan bod komen.Hij won onder meer de Libris Literatuurprijs, de Gouden uil en twee keer de AKO Literatuurprijs, daarnaast ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. 

Grunberg is afkomstig uit een Duits-Joods gezin. Zijn moeder overleefde Auschwitz; zijn vader zat op talrijke adressen in Nederland ondergedoken. Voor 4 mei schreef Arnon Grunberg de tekst Nee.

Vertalingen
De 4 mei-voordracht Nee van Arnon Grunberg is op initiatief van de Hongaarse vertaalster Judit Gera vertaald in elf talen. De vertalingen in het Roemeens, Tsjechisch, Duits, Pools, Bulgaars, Hongaars, Russisch, Sloveens, Kroatisch, Servisch en Italiaans zijn hier te vinden.

Voorgaande jaren