4meiOverlay

4 mei-voordracht


Ieder jaar vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een auteur de 4 mei-voordracht te schrijven.

4 mei-voordracht

Sinds 1992 vormt deze literaire lezing een vast onderdeel van de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. In de voordracht brengt de auteur emoties en herinneringen van oorlog en onvrijheid onder woorden. In 2021 verzorgt Abdelkader Benali de 4 mei-voordracht De stilte van de ander. 

Lezingenboekje
De 4 mei-voordracht en de 5 mei-lezing worden al jaren samen in één bundel uitgegeven in samenwerking met de CPNB. Dit jaar is de voordracht De stilte van de ander, die Abdelkader Benali op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk houdt, gebundeld met een bloemlezing van tien door hem gekozen gedichten over vrijheid.

Het boekje is vanaf begin april te koop in de boekhandel voor € 5,-.

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistiek werk. Na zijn internationaal bejubelde en bekroonde debuut Bruiloft aan zee publiceerde hij onder meer het Marokkaanse kookboek Casa Benali, het kinderboek Mijn broer en ik en de roman De weekendmiljonair. In 2020 ontving hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

In De vreemdeling – Racisme uitgelegd aan onszelf  (2020) laat Benali zien hoe racisme en tolerantie de afgelopen veertig jaar zijn veranderd en vertelt hij over zijn persoonlijke ervaringen met vreemdelingenhaat en discriminatie.

In november 2020 hield Benali de Anton de Komlezing, getiteld Vormen van verzet.

Foto: Bob Bronshoff 

Voorgaande jaren