Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei leren kinderen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Nederlandse Antillen niet bezet, in tegenstelling tot Nederland en Nederlands-Indië. De strijd speelt zich voor de Antillianen vooral af op zee. Olie uit het Caribisch gebied is heel belangrijk tijdens de oorlog, als brandstof voor de vliegtuigen van de geallieerden. Duitse onderzeeërs nemen in het Caribisch gebied eilanden en schepen onder vuur vanwege deze olie. Er vallen ook slachtoffers, vooral bemanningsleden van olieschepen. In totaal komen ongeveer 160 mensen om. Op 4 mei worden deze slachtoffers op alle eilanden herdacht.
Niet veel mensen in Nederland kennen deze geschiedenis, maar ook in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn deze verhalen bijna vergeten. Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei willen we leerlingen van groep 7 en groep 8 van de eilanden uitdagen na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie – en zo de herinnering aan deze geschiedenis levend houden. Het boekje staat vol met lokale verhalen en laat een deel van de geschiedenis zien die de eilanden en Nederland met elkaar verbindt.
Voor informatie over bestellen en distributie, neem contact op met Saskia Luckman van Stichting De Cultuur Kameleon, saskia@medialabcuracao.com.
Online training leerkrachten
Voor leerkrachten in het Caribisch gebied die willen werken met het Caribisch Denkboek zijn er eind april 2021 gratis online trainingen geweest.
Bekijk hier de registratie van de docententraining Caribisch Denkboek.
In de training leren leerkrachten in de hoofdlijnen van de Caribische geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Aan bod komen o.a. de kerndoelen en hoe leerlingen individueel, in groepjes en klassikaal met dit Denkboek kunnen werken. Ook zijn er tips voor verdieping, handige websites en extra materiaal zoals filmpjes met Caribische ooggetuigen.