Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei

Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei leren kinderen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Over het Caribisch denkboek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Nederlandse Antillen niet bezet, in tegenstelling tot Nederland en Nederlands-Indië. De strijd speelt zich voor de Antillianen vooral af op zee. Olie uit het Caribisch gebied is heel belangrijk tijdens de oorlog, als brandstof voor de vliegtuigen van de geallieerden. Duitse onderzeeërs nemen in het Caribisch gebied eilanden en schepen onder vuur vanwege deze olie. Er vallen ook slachtoffers, vooral bemanningsleden van olieschepen. In totaal komen ongeveer 160 mensen om. Op 4 mei worden deze slachtoffers op alle eilanden herdacht.

Niet veel mensen in Nederland kennen deze geschiedenis, maar ook in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn deze verhalen bijna vergeten. Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei willen we leerlingen vanaf groep 7 en 8 van de eilanden uitdagen na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie – en zo de herinnering aan deze geschiedenis levend houden. Het boekje is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Engels, Papiamentu en Papiamento. Het Denkboek staat vol met illustraties, opdrachten en lokale verhalen en laat een deel van de geschiedenis zien die de eilanden en Nederland met elkaar verbindt.

In aanloop naar de herdenking op 4 mei 2024 hebben ruim achtduizend scholieren in het Caribisch deel van het koninkrijk het Caribisch Denkboek ontvangen. De bestellingen die nu geplaatst worden, zijn voor het schooljaar 2024-25.

Bestellen en meedoen?

  • Ik ben leerkracht op Curaçao en wil graag voor al mijn leerlingen een gratis exemplaar van het Caribisch Denkboek bestellen.
  • Ik ben leerkracht op Aruba en wil graag voor al mijn leerlingen een gratis exemplaar van het Caribisch Denkboek bestellen.
  • Ik ben leerkracht op Bonaire en wil graag voor al mijn leerlingen een gratis exemplaar van het Caribisch Denkboek bestellen.
  • Ik ben leerkracht op Sint Maarten en wil graag voor al mijn leerlingen een gratis exemplaar van het Caribisch Denkboek bestellen.
  • Ik ben leerkracht op Saba en wil graag voor al mijn leerlingen een gratis exemplaar van het Caribisch Denkboek bestellen.
  • Ik ben leerkracht op Statia en wil graag voor al mijn leerlingen een gratis exemplaar van het Caribisch Denkboek bestellen.

Geef bij het bestellen de volgende gegevens door: naam, e-mailadres, school, aantal boekjes en welke taal. De Denkboekjes worden gratis op school geleverd.

Voor informatie over bestellen en distributie, neem contact op met Saskia Luckman van Stichting De Cultuur Kameleon, saskia@medialabcuracao.com.

Online training leerkrachten Curaçao
In deze training leren leerkrachten over de Caribische geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Aan bod komen o.a. de kerndoelen en hoe leerlingen individueel, in groepjes en klassikaal met dit Denkboek kunnen werken. Ook zijn er tips voor verdieping, handige websites en extra materiaal zoals filmpjes met Caribische ooggetuigen.
De training is hier te zien.

Filmpjes bij het Denkboek

De filmpjes duren circa 4 minuten en zijn in het Papiaments met Nederlandse ondertitels.

Videos with the Think Book

The videos last about 4 minutes and are spoken in Papiamento with English subtitles.

Jong in oorlog

Bekijk ook de aflevering van Jong in oorlog over het Caribisch gebied in oorlog op Schooltv.nl.

Medialab Curaçao

Download hier vijf kant-en-klare lessen met het Caribisch Denkboek voor leerkrachten ontwikkeld door Medialab Curaçao.
Tooltip contents