4meiOverlay

Het project


de dichtwedstrijd

Dichter bij 4 mei is een jaarlijkse poëziewedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar rond het thema ‘herdenken’. De winnaar van Dichter bij 4 mei draagt zijn of haar gedicht voor op de Dam tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei. Drie andere finalisten mogen hun gedicht voordragen tijdens herdenkingen in de voormalige kampen Amersfoort, Vught en Westerbork.

Provincie
Dichter bij 4 mei vindt elk jaar in een andere provincie plaats. Dit heeft te maken met de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei. De ochtend van 5 mei markeert het scharniermoment tussen herdenken en vieren. De Nationale Viering Bevrijding start dan in een van de twaalf provincies. In die provincie vindt ’s ochtends de 5 mei-lezing plaats. Daarnaast worden in die provincie in aanloop naar 4 en 5 mei tal van andere activiteiten georganiseerd, Dichter bij 4 mei is daar een van.

Deelname
Alle jongeren van 14 t/m 19 jaar oud, uit de provincie waar dat jaar de Nationale Viering Bevrijding begint, kunnen meedoen aan Dichter bij 4 mei. In november, december en januari doen verschillende scholen klassikaal mee aan het project. Jongeren kunnen ook zelfstandig deelnemen aan Dichter bij 4 mei, door zelf een gedicht te schrijven en op te sturen naar het comité.

Juryrondes
Een deskundige jury leest en beoordeelt de ingezonden gedichten. Belangrijke criteria hierbij zijn:

  • Het gedicht heeft raakvlakken met het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei;
  • Het gedicht is maximaal 25 regels lang;
  • Het gedicht heeft passend taalgebruik;
  • Het gedicht is geschikt om voor te dragen voor een groot publiek.

De finalisten die gekozen zijn door de jury worden door het Nationaal Comité uitgenodigd voor het finale-event van Dichter bij 4 mei. De finalisten krijgen een voordrachtworkshop, waarna ze hun gedicht voordragen voor publiek. De (nieuwe) jury besluit wie zijn of haar gedicht mag voordragen tijdens de herdenking op de Dam, ook kiezen zij drie gedichten voor de herdenkingen in de voormalige kampen in Amersfoort (19 april), Vught (4 mei) en Westerbork (4 mei). Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke achtergrond van de herdenkingen. De overige finalisten worden vaak uitgenodigd bij lokale herdenkingen.

Begeleiding
In aanloop naar en op 4 mei wordt de winnaar van Dichter bij 4 mei intensief begeleid door een medewerker van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het comité treedt op als woordvoerder voor de jonge dichter en zorgt voor mediabegeleiding. De familie van de winnaar is uiteraard van harte welkom om bij de herdenking aanwezig te zijn.

De vier andere winnaars krijgen begeleiding vanuit de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de specifieke herdenkingen. Tijdens het finale-event worden deze winnaars gekoppeld aan de betreffende medewerkers. Ze kunnen bovendien met hun vragen ook altijd terecht bij het Nationaal Comité.

Voor meer informatie over de andere herdenkingen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Nationaal Monument Kamp Vught
Nationaal Monument Kamp Amersfoort