4meiOverlay

Dichter bij 4 mei


Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert jaarlijks Dichter bij 4 mei: een dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar rond het thema herdenken.

2018


Elk jaar wordt de wedstrijd gehouden in de provincie waar de Nationale Viering van de Bevrijding begint. In 2018 is dat de provincie Friesland.

Op deelnemende scholen gaan professionele dichters aan de slag met leerlingen om een gedicht te schrijven. Jongeren uit de desbetreffende provincie kunnen ook individueel een gedicht insturen. De winnaar mag zijn of haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. De drie andere winnaars mogen hun gedicht voordragen tijdens de herdenkingen in de voormalige kampen Amersfoort, Vught en Westerbork.

2017

In 2017 werd Dichter bij 4 mei georganiseerd in de provincie Noord-Holland. Op 16 maart was de finale. De  jury bestond dit jaar uit: Sterre Wolthers (winnares Dichter bij 4 mei-finale 2016), Jos Coumans (ceremoniemeester tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei), Christel Tijink (Herinneringscentrum Westerbork), Adnan Tekin (gedeputeerde Natuur, Milieu, Arbeidsmarkt en Schiphol) en Willemien Spook (juryvoorzitter en stadsdichter Haarlem).

Winnaar van Dichter bij 4 mei 2017 was Güner Tuzgöl (16) uit Heemstede. Floor Gaus (17), Marijn Sterre Huijers (16) en Thijs de Lange (19) droegen hun gedichten voor tijdens de herdenkingen in Nationaal Monument Kamp Amersfoort (19 april), Nationaal Monument Kamp Vught (4 mei) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork (4 mei). Overige finalisten kunnen worden uitgenodigd om bij lokale herdenkingen hun gedicht voor te dragen. Ook wordt een aantal gedichten van finalisten opgenomen in de dichtbundel Doe Maar Dicht Maar 2017 van het Poëziepaleis.  

Lees hier het nieuwsbericht over de finale.

Tips

Tips nodig om een gedicht over herdenken te schrijven? Bekijk onze speciale website over Dichter bij 4 mei met uitgebreide informatie over het project. 

Gedichten gebruiken?

De gedichten van Dichter bij 4 mei gebruiken voor een eigen herdenking? Dat kan! Klik hier voor de winnende gedichten van 2017 en de gedichten van voorgaande jaren.