4meiOverlay

Antwoorden bij “Verspeel je vrijheid”


9


Op 15 augustus 1945 gaf Japan zich over en was de Tweede Wereldoorlog voorbij. Tenminste, dat leek zo. De geallieerde soldaten hadden de mensen uit de kampen bevrijd. Ook de dwangarbeiders kwamen vrij. Miljoenen mensen moesten naar huis. Maar dat duurde soms nog maanden. Veel wegen, bruggen en spoorlijnen waren kapot. In Nederland wachtten de mensen maanden op nieuws over hun familieleden. Komen ze ooit nog thuis? Of zijn ze dood? Het Rode Kruis hielp mee om deze mensen op te sporen. In 1951 was van de meeste mensen duidelijk wat er met hen gebeurd was. Toch zijn er zelfs nu nog mensen vermist. Na de oorlog ging het leven verder. Iedereen  verwerkte het op zijn eigen manier. Er waren mensen die nooit meer over de oorlog wilden praten. Anderen schreven hun verhalen op.  Sommige mensen kregen pas jaren later vreselijke nachtmerries. Voor al die mensen was de oorlog nooit echt voorbij.

19

Ieder jaar wordt Bevrijdingsdag feestelijk afgesloten in de hoofdstad Amsterdam met het 5 mei-concert op de Amstel. Op een prachtig podium, tegen de sfeervolle achtergrond van de Amstel, verzorgt ieder jaar een ander orkest het concert. De artiesten die in 2016 optreden zijn: Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling. Het Radio Filharmonisch Orkest verzorgt dit jaar het concert. 

26

Het recht op vrijheid van meningsuiting is een van de bekendste mensenrechten. Dat betekent dat je mag zeggen wat je wilt zonder daarvoor gestraft te worden door de overheid. Dat betekent natuurlijk ook dat je verantwoordelijk bent voor wat je zegt. Het is altijd belangrijk om te bedenken wat jouw woorden kunnen betekenen voor een ander en je in te leven in een ander. 

31

Deze zijn te vinden in het boekje op blz. 20-21-22. 

45

Dit hoort bij het Recht op privacy. Iedereen is de baas over zijn eigen lichaam. De overheid mag niets met je lichaam doen, als je dat niet wilt. Ook anderen mogen niets met je lichaam doen, als je dat niet wilt. Niemand mag je bijvoorbeeld pijn doen. Ook mag niemand je medicijnen geven, als je dat niet wilt. Zelfs medische keuring, of het knippen van je haren mag niet, als je daarvoor geen toestemming geeft.

47

Dat klopt. Bij het Koninklijk Besluit is Bevrijdingsdag in 1990 uitgeroepen tot een nationale feestdag. Helaas betekent dit niet dat je die dag automatisch vrij bent. 

62

Het bevrijdingsvuur wordt jaarlijks aangestoken door de Minister-President van Nederland, in 2016 is dat Mark Rutte.