4meiOverlay

Podcast: Op Houten Banden


Op houten banden is een podcast voor kinderen over de bevrijding van Nederland in 1944-1945.

Op Houten Banden

Op houten banden is de eerste podcast voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Het verhaal in de podcast gaat over de bevrijding van Nederland in 1944-1945. 

De 15-jarige Leendert woont in Zeeland en maakt mee hoe Terneuzen in 1944 bevrijd wordt. Nu zal heel Nederland wel snel bevrijd zijn! Maar de bevrijding verloopt niet zo soepel als iedereen hoopt. De Duitse bezetter geeft de strijd niet zomaar op.

Intussen krijgt Leendert een bijzondere opdracht. De geallieerden hebben ontdekt dat er een verrader in Groningen zit, die de plannen voor de bevrijding daar kan dwarsbomen. Leendert moet op de fiets naar Groningen, om de verzetsmensen daar te waarschuwen. Leendert gaat op weg. Maar hij weet nog niet wat hij allemaal tegen zal komen. Lukt het Leendert de verrader te ontmaskeren? En hoe verloopt ondertussen de bevrijding van Nederland? 

Deze podcast is speciaal ontwikkeld in samenwerking met Patsboem! Educatief in kader van 75 jaar vrijheid, om het verhaal van de bevrijding van Nederland inzichtelijk en invoelbaar te maken voor kinderen. In 5 afleveringen volgt u met uw groep het (fictieve) verhaal van Leendert. Lisa Wade, bekend van de serie 13 in de Oorlog, is de verteller van het verhaal.

Met veel dank aan de volgende mensen die hun ‘stem’ hebben gegeven aan de podcast:


Lisa Wade (verteller), Daan van Dalen (Leendert), André Koolen (vader Leendert), Petra van Dijke (Hannie Gankelaar), Mark Rijk (fietsenmaker), Tonnie Vossen (Brabantse vrouw), Birgitte Verhoeven (Brabants meisje), Bas Cornet (Piet van den Hoek), Richard den haring (Duitse soldaat), Rogier van der Zanden (schipper), Lenny Tamerus (vrouw op hongertocht), Diane van Steekelenburg (vrouw in Bunnik), Sandra Bast (Hanny Heemskerk-Jansen), Marieke van Groeningen (vrouw 1 in Putten), Marrit den Boogaard (vrouw 2 in Putten), Bert Fokkens (Boer van den Brink), Tijl Rosendaal (fietsendief), Jesse Heyliger (Mannes), Aaldert Oosterhuis (boswachter), Nicole van Dorp (Jet), Bartje Wuite (oma Leendert), Carst Buissink (verzetsman in Groningen) en Andy Clark (geallieerde soldaat).