4meiOverlay

De oorlog heeft alles afgepakt


Raneem was een heel gewoon kind, net als jij. Maar negen jaar geleden veranderde haar gewone leven. Ze werd een kind in de oorlog.

Raneem

Dit is Raneem. Ze was een heel gewoon kind, net als jij. Ze woonde in een groot huis in Aleppo in Syrië. De vrijdagen waren het leukst, dan speelde ze met al haar neefjes en nichtjes. Toen Raneem negen jaar veranderde haar gewone leven. Ze werd een kind in oorlog. De bommen kwamen steeds dichterbij. In de gang stonden altijd tassen met kleding en belangrijke spullen klaar. Zeven keer vertrokken ze halsoverkop. Elke keer moest Raneem weer naar een andere school. In 2016 kwam ze in Nederland. 

Kun je beschrijven wat oorlog is?
“Ik had alles, een gezellige familie, een mooi huis, leuke vriendinnen, veel speelgoed. De oorlog heeft het allemaal afgepakt. Het ergste vond ik afscheid nemen van mensen. Steeds moest ik weer naar een nieuwe school. Elke keer moest ik weer weg van mijn vriendinnen.” 

Wat is het verschil tussen het leven van kinderen nu en het leven in Syrië? 
“Zonder zorgen naar school gaan. Nu pak je je tas en stapt op de fiets. Je hoeft je nergens zorgen over te maken. Maar in Syrië was de weg naar school levensgevaarlijk. Als er een kind hier te laat is, denken we; ‘oh, die is zeker zijn gymtas vergeten’. Maar daar maakten leraren zich grote zorgen.”

Wat waardeer je het meest aan het leven in Nederland? 
“Ik ben dankbaar dat ik in Nederland weer een toekomst heb. Ik kan naar school en straks gaan studeren. Veel van mijn vriendinnen die nog in Syrië of in Turkije zijn, zijn nu al getrouwd. Ze hebben geen toekomst. Ze kunnen geen kant op. Er is daar niets meer.

Wat ik ook heel erg waardeer zijn kleine dingen, zoals dat je gewoon het licht aan kunt doen op je kamer. In Syrië was het feest als we wél stroom hadden. De oorlog had grote gevolgen: geen bussen meer, geen gas, geen telefoon, geen stromend water. Je staat er niet bij stil hoe belangrijk die dingen zijn om gewoon te kunnen leven. Dat merk je pas als ze er niet meer zijn." 

Wat was er fijn aan het leven in Syrië voor de oorlog?
"Familie. Wij woonden met de hele familie in een straat. Elke vrijdag kwam iedereen samen. Ik speelde met al mijn neefjes en nichtjes. Het werd altijd een chaos. Maar het was heel fijn en gezellig. Hier zien de meeste kinderen hun familie niet zo vaak." 

Is er nog iets anders wat je je herinnert?
"Toen ik klein was, zwaaiden mijn vriendinnen en ik altijd naar vliegtuigen. We fantaseerden waar ze naartoe gingen. Als we in de oorlog een vliegtuig zagen, moesten we rennen naar de schuilkelders." 

Waarom is het zo belangrijk dat ook kinderen op 4 mei stilstaan bij het feit dat we in vrijheid leven?
"Het is belangrijk dat kinderen weten wat echt belangrijk is. Veel mensen maken zich druk om kleine zaken. Maar je kunt grotere dingen in het leven kwijtraken." 


 

+

  • Nooit meer afscheid nemen van vriendinnen
  • Naar school gaan zonder zorgen
  • Dat het licht het gewoon doet op je kamer

-

  • Dat alles van vroeger weg is
  • Nooit meer met de hele familie bij elkaar
  • Enge films kijken, want dan komen de nare herinneringen terug