4meiOverlay

Voortgezet onderwijs


Wilt u ook met uw leerlingen een herdenking organiseren? En ze zo meer te weten laten komen over de lokale oorlogsgeschiedenis? Adopteer een monument!

Adopteer een monument


Met het project Adopteer een monument gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor jongeren leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en denken na over waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.

Vernieuwd!

Het lesmateriaal bij het project Adopteer een monument is vernieuwd. Het lesmateriaal bestaat onder andere uit een gloednieuw onderzoeksdossier en een herdenkingsplan voor leerlingen. Ook zijn er Denkvragen die leerlingen prikkelen tot nadenken over oorlog, herdenken en het belang van monumenten. Het lesmateriaal kan worden verkregen bij aanmelding óf bij herbevestiging van deelname aan het project Adopteer een monument.

Ten slotte roepen we scholen op om de resultaten van hun onderzoek en een verslag, filmpje óf foto's van hun herdenking te delen op de pagina van het geadopteerde monument op oorlogsmonumenten.nl.

Lisa Wade vertelt welke belangrijke opdrachten er bij dit project horen.


2 minuten


Waarom herdenken mensen? En hoe organiseer je een herdenking? Bekijk hier de filmpjes die in het herdenkingsplan genoemd worden. 

Herdenken ilvynjiokiktjien(1)