4meiOverlay

Het project


Het project

De 5 mei-kinderlezing is een jaarlijkse schrijf- en voordrachtwedstrijd voor kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 7 en 8). De winnaar van de 5 mei-kinderlezing mag op 5 mei zijn of haar verhaal voordragen voor onder anderen de minister-president. De lezing wordt ook uitgezonden op televisie (NOS). 

Provincie
De voordrachtwedstrijd vindt elk jaar in een andere provincie plaats. Dit heeft te maken met de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei. De ochtend van 5 mei markeert het scharniermoment tussen herdenken en vieren. De Nationale Viering Bevrijding start dan in een van de twaalf provincies. In die provincie vindt ’s ochtends de 5 mei-lezing plaats. Daarnaast worden in die provincie in aanloop naar 4 en 5 mei tal van andere activiteiten georganiseerd, de 5 mei-kinderlezing is daar een van.

Deelname
Alle kinderen uit groep 7 en 8, uit de provincie waar dat jaar de Nationale Viering Bevrijding begint, kunnen meedoen aan de 5 mei-kinderlezing. In november, december en januari doen verschillende scholen mee aan het project, een workshopdocent gaat samen met de klas aan de slag. Kinderen kunnen ook zelfstandig deelnemen aan de 5 mei-kinderlezing, door zelf een verhaal te schrijven en op te sturen naar het comité.

Juryrondes
Een deskundige jury leest en beoordeelt de ingezonden verhalen/voordrachten. Belangrijke criteria hierbij zijn:

  • Het verhaal heeft raakvlakken met het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei;
  • Het verhaal heeft passend taalgebruik;
  • Het verhaal is geschikt om voor te dragen voor een groot publiek.

De finalisten die gekozen zijn door de jury worden door het Nationaal Comité uitgenodigd voor het finale-event van de 5 mei-kinderlezing. De finalisten krijgen een voordrachtworkshop, waarna ze hun verhaal voordragen voor publiek. De (nieuwe) jury besluit wie zijn of haar verhaal mag voordragen tijdens de televisie-uitzending op 5 mei.

Begeleiding
In aanloop naar en op 5 mei wordt de winnaar van de 5 mei-kinderlezing intensief begeleid door een medewerker van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het comité treedt op als woordvoerder en zorgt voor mediabegeleiding. De familie van de winnaar is uiteraard van harte welkom om bij de uitzending van de Nationale Viering Bevrijding aanwezig te zijn.