Contact

Heb je een vraag aan ons? Bekijk de veelgestelde vragen of stel je vraag via onderstaand contactformulier.

Veelgestelde vragen

Wie herdenken we op 4 mei?

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Lees hier meer over wie en wat we herdenken op 4 mei. 

Wat is het vlaggenprotocol op 4 mei?

Op 4 mei hangen we in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de hele dag de vlag halfstok te hangen. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. 

Lees hier meer over het vlagprotocol op 4 mei. 

Hoe kan ik mij aanmelden als organisator van een Vrijheidsmaaltijd?

Iedereen mag zich aanmelden als organisator van een Vrijheidsmaaltijd. Het maakt niet uit of het om een particulier initiatief gaat of om een maaltijd gaat is georganiseerd door een comité, vereniging, bedrijf of instantie. Iedereen kan het, je kunt het zo klein of groot aanpakken als je zelf wil. Serveer de Vrijheidssoep in je woonkamer, in het park om de hoek, voor 2 of 200 mensen. Lees hier meer en meld je aan!

Kan ik het fakkellogo gebruiken?

Het fakkellogo kunt u kosteloos en rechtenvrij gebruiken. Het is ook mogelijk om een gepersonaliseerd logo op te vragen.  

Download hier het fakkellogo en lees meer over de mogelijkheden. 

Is 5 mei een vrije dag?

Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd, maar dit betekent niet automatisch dat het ook voor iedereen een vrije dag is. In een aantal cao’s is opgenomen dat 5 mei alleen in lustrumjaren, eens in de vijf jaar, een betaalde vrije dag is. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is voorstander van een jaarlijkse nationale vrije dag voor iedereen op 5 mei. 

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan ons? Bekijk de veelgestelde vragen of stel je vraag via het contactformulier.

Velden gemarkeerd met een asterisk (*) zijn verplicht. 

Nationaal Comité 4 en 5 mei
RSIN/Fiscaal nummer ANBI: 8692579
KvK-nummer: 41207530 

 

Tooltip contents