Contact

Heb je een vraag aan ons? Bekijk de veelgestelde vragen of stel je vraag via onderstaand contactformulier.

Veelgestelde vragen

Wie herdenken we op 4 mei?

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Lees hier meer over wie en wat we herdenken op 4 mei. 

Kan ik aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam?

Het aantal mensen dat dit jaar op 4 mei kan deelnemen aan de Nationale Herdenking op de Dam, is dit jaar beperkt vanwege de extra maatregelen. Om deelnemers zo goed mogelijk te faciliteren was het mogelijk om van tevoren een plek te reserveren voor de herdenking op de Dam. Op dit moment is het maximum aantal reserveringen bereikt en is het niet meer mogelijk om een plek op de Dam te reserveren. Mochten er reserveringen geannuleerd worden dan zullen die via de reserveringswebsite herdenkingopdedam.nl weer beschikbaar gemaakt worden.

 

Wel is het mogelijk om deel te nemen aan een van de meer dan vierhonderd andere herdenkingen in het land. Bekijk de herdenkingskaart om te zien waar op 4 mei herdenkingen worden georganiseerd.

 

Wat is het vlaggenprotocol op 4 mei?

Op 4 mei hangen we in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de hele dag de vlag halfstok te hangen. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. 

Lees hier meer over het vlagprotocol op 4 mei. 

Wat is een Vrijheidsmaaltijd?

Een Vrijheidsmaaltijd vier je samen met je buren, je beste vrienden, vage bekenden en nieuwe gezichten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Ontmoet nieuwe gezichten, luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen op Bevrijdingsdag. Schuif je aan?

Een Vrijheidsmaaltijd bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats op 5 mei
  • De Vrijheidsmaaltijd begint met een vrijheidstoost
  • De Vrijheidsmaaltijd initieert gesprekken over (o.a.) vrijheid en onvrijheid
  • De Vrijheidsmaaltijd staat in het teken van verbinding

Lees meer over de vrijheidsmaaltijden.

Is 5 mei een vrije dag?

Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd, maar dit betekent niet automatisch dat het ook voor iedereen een vrije dag is. In een aantal cao’s is opgenomen dat 5 mei alleen in lustrumjaren, eens in de vijf jaar, een betaalde vrije dag is. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is voorstander van een jaarlijkse nationale vrije dag voor iedereen op 5 mei. 

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan ons? Bekijk de veelgestelde vragen of stel je vraag via het contactformulier.

Velden gemarkeerd met een asterisk (*) zijn verplicht. 

Nationaal Comité 4 en 5 mei
RSIN/Fiscaal nummer ANBI: 8692579
KvK-nummer: 41207530 

 

Tooltip contents