Muziek aan de Amstel

Net als ieder jaar wordt Bevrijdingsdag feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Dit jaar zijn Karsu en Frits Spits de presentatoren. Ook zal Karsu die avond optreden. “Mijn doel is om echt binnen te komen bij de mensen met muziek en verhalen.”

Zangeres Karsu Dönmez (33) begint haar carrière in het Turkse restaurant van haar vader. Op haar 17e treedt ze als jong talent op in de fameuze Carnegie Hall in New York. Haar carrière zit sinds- dien in een stroomversnelling; een internationale carrière, vele uitverkochte zalen, haar kookboek Karsu’s Kitchen is een bestseller en ze presenteert kookprogramma’s op 24Kitchen. Karsu’s optreden in Beste Zangers zorgde voor nog meer bekendheid. Daarin komt ook haar veelzijdigheid terug; ze zingt in verschillende talen en beoefent meerdere genres – van jazz tot pop.

Vrijheid is goud waard
Het 5 mei-concert presenteren vindt Karsu heel eervol. “En heel leuk om dit samen met Frits Spits te doen, we spreken beide een andere generatie aan”, aldus Karsu. Ze wist meteen wat ze wil overbrengen die avond. “Namelijk dat we ons moeten realiseren dat het echt heel bijzonder is dat we hier in vrijheid en veiligheid leven. En dat we mogen zeggen wat we willen en de religie mogen aanhangen die we willen. Ik heb veel gereisd, ook naar landen waar een dictatuur is. Je snapt pas echt hoe belangrijk vrijheid is op het moment dat je niet kan gaan en staan waar je wilt en moet voldoen aan regels die zijn opgelegd.” Karsu is niet voor niets een ‘independent artist’. “Dat wil zeggen dat ik niet onder contract sta bij een platenmaatschappij. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen over wat ik speel, wat ik zeg of wat ik aandoe. Die vrijheid is ook goud waard.”

Belang van herdenken
Karsu is vernoemd naar het geboortedorp van haar ouders, Karsuköyü in het zuiden van Turkije. Het ligt in de provincie Hatay die zwaar getroffen is door de aardbeving een jaar geleden. Karsu komt net terug uit Turkije waar ze de herdenking bijwoonde en met haar stiching – de Karsu Foundation – een muziekschooltje voor kinderen heeft geopend. “Hierdoor ben ik me nog bewuster van het belang van herdenken. En ik realiseer mij hoe goed Nederland daarin is. Ik heb de laatste jaren gemerkt dat dit niet in elk land vanzelfsprekend is en dat daardoor vaak het belang hiervan wordt vergeten. Terwijl herdenken zo belangrijk is; zodat de generaties die daarop volgen weten dat zoiets nooit meer kan en mag gebeuren. Herdenken zit echt in de Nederlandse cultuur”, aldus Karsu. “Net als vrijwilligerswerk. In geen ander land zijn er zoveel vrijwilligers. Ik ben zelf in coronatijd gaan pianospelen voor patiënten op de corona-afdeling.” Om anderen te helpen? “Nou, het zit vooral ook in mij om iets te doen, ik kan niet stilzitten en ik ben een workaholic”, geeft Karsu toe.

Raken met muziek
Karsu en haar zusje kregen van hun ouders alle kansen om zich – binnen de mogelijkheden – te ontwikkelen. “Hun normen en waarden ‘vrijheid, eerlijkheid en gelijkheid’ brachten ze op ons over. Mijn vader was vroeger socialist en kwam in opstand, terwijl mijn opa de burgemeester was. Dat stond haaks op elkaar. Mijn vader kwam begin jaren tachtig naar Nederland, een land waar het in die periode heel vrij was. Mede hierdoor heeft hij zich succesvol kunnen ontwikkelen tot de man, ondernemer en vader die hij uiteindelijk is geworden”, vertelt Karsu trots. Dat kwam ook terug in haar eigen opvoeding. “Ik was vrij om mij te bewegen, te kunnen vallen en weer opstaan. Mijn ouders gaven mij het vertrouwen om een kunst te beoefenen in plaats van te zeggen dat ik voor een zeker bestaan moest kiezen. En daarom sta ik straks op 5 mei op het podium, de cirkel is rond.” Die avond zal ze ook zelf gaan zingen. “Het is heel mooi als je met muziek de mensen kunt raken. Het geeft veel voldoening als dat lukt. Dat is ook het doel die avond, dat het echt binnenkomt bij het publiek.”


Dit artikel verscheen eerder in NC Magazine nr. 25 (voorjaar 2024). Het artikel is geschreven door Dorine van der Wind, de foto is van Merlijn Doormernik

Tooltip contents