Zeg je Bevrijdingsdag, dan zeg je Vrijheidssoep. Na vijf edities zijn die twee niet meer los te denken van elkaar. Dit jaar komt het recept uit de keuken van chef Nick Toet, bekend van zijn populaire YouTube-kanaal EtenmetNick, het televisieprogramma Taarten van Babel en, hoe kan het ook anders, zijn kookboeken. Hij hoopt dat de mensen “samen lekker vreten” van zijn soep. “Dat ze een hap nemen en dan knikken: ja, dat is ‘m.”
Wie bij Nick Toet (37) een stap over de drempel zet, staat meteen midden in zijn Voorburgse eetkamer, recht voor zijn lange houten eettafel. Zes stoelen eromheen en daarnaast een boekenkast vol kookboeken en platen. Het is deze tafel waaraan hij zijn vrienden het liefst zo vaak mogelijk ziet eten, terwijl hij zich voor hen staat uit te sloven in de keuken. “Ze hoeven nooit bang te zijn dat ze iets tekortkomen of dat ik te weinig in huis heb”, grapt hij. “Ik sta eigenlijk bijna altijd in de keuken, lekker vreten maken voor de mensen. Als ik dan eenmaal bij mijn gasten aanschuif is de helft van het eten al op.” Daar zit hij verder niet mee, integendeel. “Ik kan er zo van genieten om alleen maar naar mijn vrienden te kijken en te zien dat ze mijn eten lekker vinden.”
Zijn handelsmerk
“Lekker vreten maken”, Nick zegt het vaak. Niet alleen tijdens dit interview, maar ook in de kookvideo’s op zijn populaire YouTube-kanaal EtenmetNick, dat inmiddels bijna 200.000 volgers heeft. Het is het handelsmerk van de geboren Hagenees geworden: écht lekker vreten maken. Gerechten die misschien niet heel gezond zijn of culinair uitblinken, maar die wel door bijna iedereen geliefd zijn. Van een broodje frikandel en visfriet tot zijn eigen versie van de McChicken, comfort food dus. Wie denkt dat hij dan even snel wat in elkaar flanst, heeft het mis. “Simpel kan ook lekker gemaakt worden. Dat doe ik.” Dus maakt hij alles zelf, ook de witte puntjes voor het broodje frikandel. En ja, dan gaat er ook weleens wat mis. “De eerste keer dat ik een frikandel maakte, werd het een Indische gehaktstaaf. En toen ik die witte puntjes voor het eerst uitprobeerde, kon je er bijna mee sjoelen. Pas de tweede keer waren de broodjes perfect.”
Soep van mama en oma
Romige tomatensoep – het eerste gerecht dat hij op de koksschool leerde –, ‘sexy’ Franse uiensoep, kippensoep van zijn moeder, spicy noedelsoep en erwtensoep, voor elke soepliefhebber is er een soep te vinden op Nicks YouTube-kanaal. Binnenkort komt daar nog een soep bij: de Vrijheidssoep 2024, waarvan Nick de chef is. Hij liet zich inspireren door zijn oma’s tomatensoep, die ze nog op de ouderwetse manier maakte. “Nu hebben we allemaal staafmixers, blenders en keukenmachines, maar vroeger gebruikte mijn oma nog een handzeef, waarmee ze de gekookte tomaten en uien zeefde.” Wat zijn oma verder door haar tomatensoep deed? Nick lacht: “Nou, gewoon. Een bouillonblokje of wat Maggi en vermicelli of balletjes om de soep te vullen.” Zijn Vrijheidssoep heeft weliswaar dezelfde basis, maar is dankzij Aziatische invloeden toch heel anders. Zo gaat er miso – gefermenteerde sojabonenpasta – in, dat inmiddels in elke supermarkt verkrijgbaar is. Ook gochugaru – Koreaanse chilivlokken, “Een echt EtenmetNick-ingrediënt” – mag niet ontbreken. “Die zijn wat milder van smaak.” Voor wie dat niet in huis heeft of niet kan vinden, volstaan chilivlokken of -poeder naar keuze. Fijngesneden bosuitjes bovenop en klaar ben je. De echte lekkerbekken kunnen er ook nog reepjes omelet bovenop doen, dat deed zijn oma im mers ook weleens. De soep is dan alleen niet veganistisch meer. “Mijn oma is helaas overleden, maar ik hoop dat ze trots is.”
Cliché maar waar
Toen het Nationaal Comité 4 en 5 mei Nick vroeg om dit jaar de Vrijheidssoep te maken, de vijfde editie alweer, zei hij meteen ja. “Ik dacht: wat vet!” De Vrijheidssoep moet het gesprek over vrijheid op gang brengen tijdens de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei. Daar heeft de chef wel vertrouwen in. “Eten verbindt. Het is zo oubollig en cliché als wat en ik krijg het bijna mijn mond niet uit, maar het is waar.” Kijk maar eens om je heen, raadt hij aan: “Huisfeestjes eindigen altijd in de keuken, waar dan iemand voor de hele groep staat te koken. En als er gebarbecued wordt, staat iedereen gezellig om de barbecue heen. Dan kan het zomaar zijn dat je bij de familiebarbecue ineens naast die ene oom met zijn vieze grapjes staat, die dan eigenlijk heel gevoelig blijkt te zijn. Door naar elkaar te luisteren, kom je erachter hoe het met iemand gaat. En dat kan nou eenmaal goed aan tafel.”
Alles is goed
Nick hoopt dat de mensen “samen lekker vreten” van zijn Vrijheidssoep. “Dat ze een hap nemen, elkaar aankijken en dan knikken: ‘ja, dat is ‘m.’ Zo’n moment verbindt ook weer.” Het zou dus helemaal mooi zijn als ze ook het gesprek met elkaar aangaan. Over hoe je je voelt of wat vrijheid voor jou is. “Als je niks te vertellen hebt en je gewoon wil genieten van je soep, dan is dat ook oké.” Hij lacht: “Je bent niet verplicht om te praten! Doe wat goed voelt.”
Dit artikel verscheen eerder in NC Magazine nr. 25 (voorjaar 2023). Het artikel is geschreven door Daphne van Breemen, de foto’s zijn van Sven Benjamins.