4meiOverlay

Levenslicht


Holocaustslachtoffers in januari 2020 door heel Nederland herdacht

Ieder jaar wordt er rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Komend jaar is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert daarom samen met partners in januari 2020 een landelijk project. 

Stilstaan bij holocaustslachtoffers

Doel
Het doel van dit project is het bewustzijn te vergroten dat door heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord, ieders plaatsgenoten of buren waren.

Lokaal oorlogsverleden
Om mensen in 2020 in de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, wordt door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde een bijzonder lichtmonument ontworpen. In elke betrokken gemeente wordt een deel van dit kunstwerk geplaatst, op een locatie die door de lokale gemeenschap wordt bepaald. Denk aan een drukbezocht plein, een historische plek of bij een bestaand oorlogsmonument. Gemeenten zijn vrij om het tijdelijke monument eventueel een vaste bestemming te geven. Dit is een uniek project omdat nog nooit eerder op hetzelfde moment in alle betrokken Nederlandse gemeenten is stilgestaan bij de Holocaustslachtoffers. De optelsom van alle monumenten vormt één nationaal symbool waarmee Nederland samen dit belangrijke deel van de oorlogsgeschiedenis herdenkt. 

Educatie
Door het lichtmonument op een betekenisvolle plek in de gemeente te plaatsen, komen  inwoners op een alledaagse wijze in aanraking met de geschiedenis. Bovendien worden er ideeën en suggesties gedaan om gedurende deze periode ook activiteiten te organiseren, onder andere scholen zullen over dit project worden geïnformeerd. Maar educatie is breder dan kinderen of jongeren op school; het doel is om iedereen in de gemeenten te bereiken, zodat de kennis over de holocaust binnen de eigen gemeente toeneemt.

Samenwerking
Dit nationale project wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Auschwitz Comité, het Joods Cultureel Kwartier en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Alle 250+ gemeenten is gevraagd om een financiële bijdrage van €2.000,- te leveren aan het kunstwerk, waarvoor zij zich de komende maanden nog kunnen aanmelden. De hoop is dat zoveel mogelijk gemeenten meedoen, zodat in heel Nederland de leegte door de vervolging tastbaar wordt.

Veelgestelde vragen


Waarom een lichtmonument?
Waar komt het lichtmonument te staan?
Is er ook een inhoudelijk programma beschikbaar?
Wat wordt er van gemeenten verwacht?
Wat als er geen financiële middelen mogelijk zijn?
Wie gaat het lichtmonument maken?
Hoe weet ik of mijn gemeente in aanmerking komt voor het lichtmonument?
Ik heb een andere vraag, met wie kan ik contact opnemen?
Tot wanneer kan ik mijn gemeente aanmelden?
Wat als mijn gemeente er niet tussenstaat maar ik wil het lichtmonument wel ontvangen?