4meiOverlay
Uw gemeente aanmelden

Gemeenten zijn voor het Nationaal Comité al jaren een belangrijke partner. U maakt de herdenkingen en vieringen in uw gemeente inhoudelijk en vaak ook financieel mogelijk. Het welslagen van het lustrumprogramma is dan ook afhankelijk van de inzet van velen en niet in de laatste plaats van u. We willen u daarom vragen (los van de traditionele momenten) mee te werken aan de nationale projecten in het kader van 75 jaar vrijheid: 

  • In de Maand van de Vrijheid, voorafgaand aan 4 en 5 mei 2020, rijdt door elke provincie een Vrijheid-express. Deze kunt u kosteloos in uw gemeente ontvangen, wel wordt gevraagd om waar nodig te helpen bij het aanbieden van vergunningen voor de standplaatsen van het verhalenplatform. 
  • Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil de Vrijheidsmaaltijden - een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité - in de jaren 2019 en 2020 in heel Nederland introduceren als nieuwe 5 mei-traditie. Gemeenten worden ook uitgenodigd een maaltijd te organiseren of financiële ondersteuning te bieden. Hoe dat in zijn gang gaat, ziet u op de evenementenpagina
  • Komend jaar is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontwikkelt daarom samen met partners in januari 2020 een bijzonder kunstwerk, dat in elke betrokken gemeente kan worden geplaatst. Het project wordt grotendeels door het Nationaal Comité gefinancierd; aan gemeenten wordt een aanvullende financiële bijdrage van € 2.000,- euro gevraagd.

Deze gemeenten hebben zich al aangemeld


Alkmaar Hoorn Sliedrecht
Alphen aan den Rijn Katwijk Terneuzen
Assen Krimpen aan den IJssel Teylingen
Borne Krimpenerwaard Tholen / Stichting Tholen Sterk
De Bilt Leidschendam-Voorburg Tytsjerksteradiel
De Ronde Venen Lopik Valkenburg aan de Geul
Deventer Medemblik Velsen
Doesburg Molenlanden Venray
Drimmelen Oegstgeest Vlaardingen
Dronten Oldenzaal Waddinxveen
Edam-Volendam Oost Gelre Weststellingwerf
Ede Opsterland Winterswijk
Goes Oude IJsselstreek Zeist
Grijpskerk Rhenen Zutphen
Haarlemmermeer Rijswijk  
Hollands Kroon Roermond  

 

Meld uw gemeente aan voor 75 jaar vrijheid

Vragen met * zijn verplicht

¹ Vanuit bijna 500 dorpen en steden zijn bijna 104.000 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland woonden, gedeporteerd. In deze lijst zijn deze plaatsen opgesomd. Op Holocaust Memorial Day staan we stil bij de Holocaustslachtoffers. 
² Om dit te kunnen realiseren, wordt u om een financiële bijdrage van €2.000,- excl. BTW gevraagd.

Met het verzenden van dit formulier geeft u aan kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met het privacybeleid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.