4meiOverlay

Annejet van der Zijl en Eberhard van der Laan spreken tijdens de Nationale Herdenking


4 mei pers vervolg

Annejet van der Zijl spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de voordracht uit. Deze bijeenkomst vindt plaats voorafgaand aan de herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam. Van der Zijl is één van de meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, houdt de toespraak op de Dam bij het Nationaal Monument. De toespraak volgt na de twee minuten stilte en het gedicht, voorgedragen door de winnaar van de wedstrijd Dichter bij 4 mei, dit jaar afkomstig uit de provincie Noord-Holland.

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) is één van Nederlands meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. Van der Zijl studeerde massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Na haar studie werkte ze een aantal jaren als journaliste. In 1998 debuteerde ze met het boek Jagtlust. Vier jaar later volgde Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt en in 2004 overtrof zij haar succes met Sonny Boy, een indrukwekkende liefdesgeschiedenis. Het boek beleefde vele herdrukken en vertalingen in het buitenland, en werd verfilmd door regisseuse Maria PetersIn 2009 promoveerde Annejet van der Zijl als historica met haar boek Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Eind 2015 verscheen haar nieuwste boek De Amerikaanse prinses. Een bestseller waarvan inmiddels ruim 175.000 exemplaren zijn verkocht. Zelf ontving Annejet de prestigieuze Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord.

Eberhard van der Laan

Eberhard Edzard van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit (Amsterdam). In 1992 nam hij het initiatief tot een eigen advocatenkantoor (Kennedy Van der Laan). In 2008 trad hij aan als minister van Wonen, Wijken en Integratie, in welke functie Van der Laan zich onder meer sterk maakte voor de aanpak van achterstandswijken in de grote steden van Nederland en voor de inburgering en integratie van nieuwe Nederlanders. Van der Laan is sinds 1976 lid van de Partij van de Arbeid, voor welke partij hij van 1990 tot 1998 in de Amsterdamse gemeenteraad zitting had, vanaf 1993 als fractievoorzitter. Daarnaast had hij tot zijn aantreden als burgemeester van Amsterdam zitting in het bestuur van verscheidene maatschappelijke, culturele en commerciële organisaties, vooral in Amsterdam, zoals het Verzetsmuseum Amsterdam, het weekblad De Groene Amsterdammer en kindercircus Elleboog. Van der Laan werd op 7 juli 2010 geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Eberhard van der Laan is getrouwd en heeft vijf kinderen.

Foto Annejet van der Zijl: Carli Hermes. 
Foto Eberhard van der Laan: Gemeente Amsterdam

zijl_annejet_van_der_carli_hermes_rv_tot_2021.jpeg
mir20140814-3985-bm-vanderlaan-wit-hr.jpg