Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Deurne is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur die zich aan prikkeldraad ontworstelt. Het beeld is geplaatst op een hardstenen voetstuk met bronzen prikkeldraad. Het beeld is circa 50 centimeter hoog, 25 centimeter breed en 25 centimeter diep.

Symboliek
De vrouwenfiguur ontworstelt zich aan haar gevangenschap. Op deze wijze symboliseert zij de bevrijding.

Restauratie
Na 1990 heeft een vertrekkend wethouder bij wijze van afscheidscadeau
het licht beschadigde beeldje in overleg met de maker laten
restaureren.

Wijzigingen
Oorspronkelijk stond het beeldje in de openbare bibliotheek te Deurne.
Na verbouwing van de bibliotheek is het beeldje wegens plaatsgebrek
niet teruggeplaatst. Op verzoek van burgemeester A. van Genabeek is het
beeldje eind januari 1990 naar de hal van het gemeentehuis verhuisd.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Deurne herinnert aan de strijd tegen de bezetter. Na jaren van onderdrukking en ellende hervindt Nederland zijn vrijheid en soevereiniteit. Het gedenkteken benadrukt het levende besef van een voortdurende worsteling. Om de democratie in stand te houden is waakzaamheid geboden.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van 'Werkgroep Deurne 35 jaar bevrijd'. In 1979 bestond een sterke behoefte om het vieren van de bevrijding meer dan voorheen te betrekken op de 'dag van vandaag' en niet alleen op 1945. De daartoe gevormde werkgroep organiseerde een scala aan activiteiten rond de 35ste bevrijding van Deurne en besloot naar een financiële opbrengst te streven t.b.v. een beeldje dat voortdurende aandacht voor het belang van bevrijding zou 'vragen'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 december 1980 door mevrouw Truus Swinkels-van Geneijgen en burgemeester A. van Genabeek. In zijn toespraak bij de onthulling verwees burgemeester A. van Genabeek naar de opdracht die de 'Werkgroep Deurne 35 jaar bevrijd' aan Harry Storms had gegeven: 'Maak een beeld dat herdenken betrekt op de huidige tijd.' De burgemeester sprak van 'een zeer dynamisch beeld, […] een vrouwelijke gestalte ontworstelt zich aan de gevangenschap, de knechtschap, maar is nog steeds bezig om te bevrijden, […] wie om zich heen kijkt, ziet dat bevrijding geen voltooide tijd is, […] wanneer er een daad gesteld moet worden, wanneer er van ons gevraagd wordt in actie te komen, dan is het inderdaad de vraag: wie komt er in actie tegen het onrecht?'

Het bevrijdingsbeeldje is in ere hersteld na de restauratie in aanwezigheid
van Engelse oud-strijders, op 24 september 1994, bij de herdenking dat
op die dag 50 jaar geleden het centrum van Deurne werd bevrijd.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in de (oude) hal van het gemeentehuis, gelegen aan de Markt te Deurne.

Bron
De heer Toon Berkers, in het verleden betrokken bij de ‘Werkgroep Deurne 35 jaar bevrijd’.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents