Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Binnenlandse Strijdkrachten' in Utrecht is een in Franse kalksteen uitgevoerd beeld van een staande mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van witte natuursteen. Aan weerszijden bevindt zich een gebeeldhouwde leeuw. Op de voorgrond liggen twaalf oorlogsgraven. Op de muur achter de graven zijn twaalf reliëfs aangebracht, die de eenheid van de gesneuvelden uitbeelden. Het monument is 4 meter hoog.

Teksten
De tekst op het voetstuk is een gedicht van Ina Boudier Bakker:

'DEN STRIJD GESTREDEN
DE TROUW BELEDEN
DEN DOOD ONTGLEDEN
IN EEUWIGHEID'.

De tekst op de grafsteen is een gedicht van A. Roland Holst:

'IK ZAL DE HALMEN NIET MEER ZIEN
NOCH BINDEN OOIT DE VOLLE SCHOVEN
MAAR DOE MIJ IN DEN OOGST GELOVEN
WAARVOOR IK DIEN'.

Symboliek
De mannenfiguur symboliseert het verzet. Uit zijn houding spreekt durf en wilskracht.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Binnenlandse Strijdkrachten' in Utrecht is opgericht ter nagedachtenis aan de twaalf verzetslieden die tijdens de bevrijding van de stad op 7 mei 1945 in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 mei 1947 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het grafmonument bevindt zich op de Derde Algemene begraafplaats 'Tolsteeg', gelegen aan de Opaalweg in Utrecht.

Bron
Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents