Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Utrecht is een kalkstenen beeld van een klassiek vormgegeven vrouwenfiguur die op heldhaftige wijze de brandende fakkel van het verzet vasthoudt. Het beeld is geplaatst op een uit blokken witte natuursteen vervaardigde zuil. Het beeld is 6 meter hoog. De zuil is 4 meter hoog.

Tekst
In de zuil zijn vier dichtregels van Jan Engelman ingebeiteld:

‘GEDENK UW DOODEN DIE DEN GOEDEN STRIJD.
GESTREDEN HEBBEN IN GERECHTIGHEID.
DRAAGT VOORT HUN VLAM, ZIJ ZIJN GEBLEVEN.
MAAR IN DIEN GLOED WORDT ONS NIEUW LEVEN’.

Symboliek
Het beeld staat symbool voor het verzet. Met opzet is voor een vrouwenfiguur gekozen, omdat de Utrechtse vrouw een groot aandeel in het verzet heeft gehad.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Utrecht is opgericht ter nagedachtenis aan de plaatselijke verzetsmannen en -vrouwen die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het Domplein te Utrecht.

Bronnen

  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • De rubriek ‘Monumentaal’ van het tijdschrift Checkpoint van januari/februari 2002.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Dick van Maanen | 02 mei 2020

Ter nagedachtenis aan

Elias Jan van der Veen

Utrecht 1913, Dachau 1944


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents