4meiOverlay

Agenda


Het Project Rituelen is in 2016 van start gegaan en zal meerdere jaren in beslag nemen. Hier kunt u meer lezen over de activiteiten en resultaten van de onderzoekers en wat u de komende tijd kunt verwachten

Waar wordt aan gewerkt?


Herdenkingstour

Maandelijks blogt Laurie Faro over de herdenkingen en vieringen die zij bezoekt. Volg haar blog en lees de reacties van mensen uit de praktijk.  

Mapping the field

Laurie Faro is bezig met het in kaart brengen van rituelen van herdenken en vieren rondom WOII in Nederland. Hierover bericht zij in de herdenkingstour en in afzonderlijke artikelen.  

Herdenken na rampen

Jorien Holsappel en Ilse Raaijmakers brengen in kaart welke rituelen er bestaan rondom het herdenken van rampen. Na bijvoorbeeld terroristische aanslagen, natuurrampen en vliegtuigrampen gebruiken mensen allerlei rituelen om de ramp te herdenken. Deze rituelen lijken soms wel en soms niet op de rituelen rondom het herdenken van WOII. Wat kunnen we van elkaar leren? Daarover schrijven deze onderzoekers.  

Psychologische impact van herdenken

Hoe draagt herdenken bij aan het verwerken van een trauma? Er circuleren allerlei vermoedens maar eigenlijk weten we er weinig van. Psychologen Trudy Mooren en Bertine Verloop doen onderzoek naar deze vraag. Op de website zullen interviews met betrokkenen verschijnen en ze publiceren over hun bevindingen.  

Grand Cafés

de onderzoekers vinden het van groot belang om tijdens de duur van het project contact te houden met praktijkdeskundigen: zij die herdenkingen en vieringen organiseren en bijwonen. Om elkaar te blijven ontmoeten willen we in de loop van 2017 zogenaamde ‘Grand Cafés’ organiseren met aantrekkelijke sprekers en activiteiten.

Afgerond  

Februari 2017

Lancering website ‘Project Rituelen’.   

Februari 2017

Laurie Faro gaf een presentatie over ‘Hoe betrek je kinderen bij een herdenking’ voor het Netwerk 1WO2.   

Januari 2017

Laurie Faro, Jorien Holsappel en Bertine Verloop bezochten het symposium ‘Ritueel in tijden van angst’, georganiseerd door de Universiteit van Humanistiek.   

November 2016

Presentatie onderzoeksgroep voor lokale organisatoren van herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei, Provinciehuis Haarlem.  

Oktober 2016

Presentatie van Larie Faro, Renske Krimp en Ilse Raaijmakers voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Tilburg, onderzoeksgroep ‘Ritual in Society’.   

Augustus 2016

Kick-off Project Rituelen