4meiOverlay

Dichter bij 4 mei


Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert jaarlijks Dichter bij 4 mei: een dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar rond het thema herdenken.

Dichter bij 4 mei 2016

Elk jaar wordt de wedstrijd gehouden in de provincie waar de Nationale Viering van de Bevrijding begint. in 2017 is dat de provincie Noord-Holland.

Op deelnemende scholen gaan professionele dichters aan de slag met leerlingen om een gedicht te schrijven. Jongeren uit de desbetreffende provincie kunnen ook individueel een gedicht insturen. De winnaar mag zijn of haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. De drie andere winnaars mogen hun gedicht voordragen tijdens de herdenkingen in de voormalige kampen Amersfoort, Vught en Westerbork. De wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met het Poëziepaleis.

2016

In 2016 werd Dichter bij 4 mei georganiseerd in de provincie Groningen. Op 17 maart was de finale. De  jury bestond dit jaar uit: Anne Vegter (Dichter des Vaderlands), Peter den Oudsten (burgemeester Groningen), Dirk Mulder (directeur Herinneringscentrum Westerbork), Eric Burmeister (lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ceremoniemeester Nationale Herdenking) en Isa Hamerlinck (winnares Dichter bij 4 mei 2015).

Winnares van Dichter bij 4 mei 2016 is Sterre Wolthers (16) uit Haren. Eline Huberts (16), Marjolein Werkman (18) en Ayu Ritzema (18) dragen hun gedicht voor tijdens de herdenkingen in Kamp Amersfoort, Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Lees hier het nieuwsbericht over de finale en kijk hier voor persfoto’s.

Tips

Tips nodig om een gedicht over herdenken te schrijven? Bekijk onze speciale website over Dichter bij 4 mei met uitgebreide informatie over het project. 

Gedichten gebruiken?

De gedichten van Dichter bij 4 mei gebruiken voor een eigen herdenking? Dat kan! Klik hier voor de winnende gedichten van 2016 en de gedichten van voorgaande jaren.