4meiOverlay
5 mei kinderlezing - Chris van Houts

5 mei-kinderlezing


Sinds 2014 wordt naast de 5 mei-lezing ook een 5 mei-kinderlezing voorgedragen. Kinderen kijken gelukkig anders tegen bepaalde zaken aan, zoals vrijheid.

Kinderlezing 2015

Jullie visie is belangrijk, want jullie woorden en beelden vormen de toekomst. Elk jaar wordt de 5 mei-kinderlezing in een andere provincie van Nederland gehouden. Vorig jaar was dat Zeeland. Kinderen uit deze provincie werd gevraagd om mee te doen in een wedstrijd. De winnaar mocht zijn of haar lezing voordragen in een zaal met de minster-president en de Commissaris van de Koning! Dit jaar is deze wedstrijd in Groningen. 

Judith Smaal

In 2015 won Judith Smaal de wedstrijd en mocht in Middelburg haar lezing voordragen. Lees hieronder haar lezing. 

Beste Malala,

Hoe gaat het met je? Heb je nog pijn?
Ik weet dat er iemand in je hoofd heeft geschoten. Alleen omdat je naar school wilde gaan. Verschrikkelijk!
Ik weet ook dat je niet meer in je eigen land kunt wonen. Dat lijkt me ook heel erg.

Ik schrijf je deze brief omdat ik vandaag, 5 mei, een lezing hou over vrijheid. 5 mei is de nationale dag van de vrijheid in Nederland, waar ik woon.
Hier in Nederland mag iedereen naar school. Hier moet iedereen zelfs naar school. Er is een leerplicht. Nou vind ik dat niet erg. Ik hou van leren en op school is het gezellig met vrienden. Soms zou ik wel wat meer vakantie willen, maar ik zou voor geen goud willen stoppen met school.

Op de plek waar jij vandaan komt, de Swatvallei in Pakistan, wil de Taliban niet dat meisjes naar school gaan. Jij ging toch, en daarom schoten zij je neer. De Taliban onderdrukt de vrijheid van vrouwen. “Niet morren, maar thuis de was doen.”

Leerplicht klinkt alsof je niet vrij bent, maar juist door de leerplicht leer je wat vrijheid is. Want op school leer je niet alleen rekenen en taal. Je leert er ook omgaan met de mening van anderen en je leert bedenken wat je er dan zelf van vindt.

Als niemand naar school ging, zou het helemaal misgaan. Stel je voor dat we dom werden gehouden. Dan zouden ze ons van alles wijs kunnen maken! Zoals dat meisjes onderdanig moeten zijn ... nou ja, jij weet er alles van.

Als je niet naar school gaat, is het moeilijk om je vrijheid op te eisen. Want ja, ik denk dat je vrijheid op moet eisen.

Bij mij is dat niet meer nodig. Ik heb nooit iets hoeven te doen voor mijn vrijheid. Anderen hebben dat al voor mij gedaan. Ik heb echt geluk.

Natuurlijk, ik ben niet vrij in de allerhoogste graad. Ik mag bijvoorbeeld niet ‘s avonds in bed op mijn mobiel (al merkt niemand dat, want ik heb een eigen kamer). Ik mag ook niet vaak cola drinken. Zeker niet nu ik een slotjesbeugel heb. Dat soort dingen. Je snapt, dat valt allemaal wel mee. Ik heb een leuke school en fijne vrienden. Ik ben vrij.

Dat is hier niet altijd zo geweest. In de Tweede Wereldoorlog mochten joodse kinderen hier ook niet naar school. Veel Joodse mensen, maar ook homo’s en Roma zijn in die tijd vermoord. Als er toen geen dappere mensen waren geweest die hun vrijheid op hadden geëist, was de oorlog nu nog niet voorbij. Dat weet ik, want ik leerde bij een project op school over de Tweede Wereldoorlog.

Nog steeds zijn er mensen die vrijheid opeisen. Mensen zoals jij, of bijvoorbeeld de soldaten die strijden tegen IS. Eén ding hebben ze allemaal: hoop.

Sommigen proberen die hoop op vrijheid weg te schieten. Maar gelukkig kun je hoop niet wegschieten. Daar is ze veel te sterk voor.

Jij was vorig jaar hier om de award voor Freedom from Fear in ontvangst te nemen. Als ik jouw speech lees, krijg ik koude rillingen. Je moet wel heel erg dapper zijn om je mond open te durven doen tegen de Taliban. Jij bent daarom een groot voorbeeld! Iedereen zou zijn mond open moeten doen. Wij zouden er bij ons op school veel meer over moeten praten, er veel meer van af moeten weten en ervoor moeten zorgen dat er wat aan gebeurt. Maar dan moet iedereen meedoen, dus alle kinderen op alle scholen.

Daarom maken we van Bevrijdingsdag een feest voor iedereen.
Zo krijgen we met z’n allen het gevoel dat we blij zijn met de vrijheid. En zo krijgen we met z’n allen hoop op een betere toekomst voor iedereen.

Ik wou dat je erbij was om het mee te vieren.

Met hartelijke groeten,

Judith