4meiOverlay

Provincie Noord-Holland


De Nationale Viering Bevrijding vindt dit jaar in de provincie Noord-Holland plaats. In heel Noord-Holland vinden allerlei activiteiten plaats die uitmonden in de nationale viering op 5 mei. Op Bevrijdingsdag wordt ’s ochtends in het Provinciehuis van Noord-Holland de 5 mei-lezing gehouden. Aansluitend wordt op Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout vóór het Provinciehuis het bevrijdingsvuur ontstoken.   

Verhalen over vrijheid 


Het thema 'De kracht van het persoonlijke verhaal' loopt als een rode draad door alle activiteiten rondom 4 en 5 mei 2017. De gebeurtenissen en plaatsen van betekenis in tijden van oorlog en vrede, vrijheid en onvrijheid worden zichtbaar en tastbaar aan de hand van persoonlijke verhalen. De provincie verzamelt verhalen uit de provincie. Commissaris van de Koning Johan Remkes: ‘Om ons bewust te zijn van de vrijheid waarin wij nu leven, is het doorgeven van verhalen onmisbaar. Door naar elkaar te luisteren creëer je verbondenheid en begrip.’  Op de website van 'Oneindig Noord-Holland' staan verhalen, ingezonden door gemeenten, over gebeurtenissen en verhalen die tijdens de oorlogsjaren in Noord-Holland hebben plaatsgevonden. 

Vrijplaatsen

In de aanloop naar 5 mei worden in opdracht van de provincie Noord-Holland op 3 bijzondere plekken in de provincie VrijPlaatsen georganiseerd. De VrijPlaats is een workshopdag waar jongeren discussiëren over en experimenteren met vrijheid, aan de hand van een verhalenkit en workshops. De deelnemers werken toe naar de eerste aanzet voor eindpresentaties en producten die een plek zullen krijgen op verschillende Bevrijdingsfestivals op 5 mei in Noord-Holland.

VrijPlaats I – Beeldtaal

Deze VrijPlaats vond op 14 januari plaats in Fort Aagtendijk in Beverwijk. Jongeren gingen in deze VrijPlaats aan de slag met lichtinstallaties en deden mee aan de open poëzieworkshop van ‘Dichter bij 4 mei’ Bekijk onderstaand filmpje voor een sfeerimpressie van de dag.

VrijPlaats II – Vrij Verhaald

VrijPlaats II – Vrij Verhaald

Op zaterdag 18 februari vind de tweede VrijPlaats plaats in Bergen. Dans jij graag de benen uit je lijf? En lijkt het je tof om te leren hoe je je lichaam kan gebruiken om vorm te geven aan het thema vrijheid? Jongeren tussen de 13 en 23 jaar mogen gratis meedoen en kunnen zich aanmelden via info@burozorro.nl

VrijPlaats III – Nieuwe media

Op 18 maart kunnen jongeren in Haarlem workshops over (nieuwe) media volgen. Kun je de media geloven? Hoe werden media in oorlogstijd ingezet en hoe gebeurt dat nu? Hoe gebruiken jongeren media? Hoe zouden zij bijvoorbeeld het journaal maken? Of een krant? Hoe bericht je over vrijheid in de media? Over media-oude-stijl en media-nieuwe-stijl, over codetaal ontwikkelen en het gebruik van digitale technologie.

Verhalenkit

Tijdens de workshops wordt gebruik gemaakt van een verhalenkit. De verhalenkit bundelt de kracht van persoonlijke verhalen en uitingen van vrijheid. Het dient als inspiratiebron voor de zoektocht naar wat vrijheid anno nu betekent in relatie tot ons verleden. De verhalenkit is bedoeld om de jongeren van de VrijPlaatsen te prikkelen met verhalen over vrijheid, te stimuleren tot discussie en te inspireren om op zoek te gaan naar wat vrijheid voor hun betekent.

De verhalenkit is als download beschikbaar en mag vrijelijk worden gebruikt, bijvoorbeeld voor onderwijsdoeleinden.

 

Kijk voor meer informatie op www.vrijheidNH.nl