4meiOverlay

Artiesten uitgelicht


De artiesten die tijdens het 5 mei-concert optreden, hebben ieder een eigen verhaal over oorlog en vrijheid. Die verscheidenheid aan verhalen maakt 4 en 5 mei zo bijzonder. De artiesten wonen ook de Nationale Herdenking op de Dam bij, want herdenken en vieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het 5 mei-concert wordt dit jaar verzorgd door Het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley.

De solisten die op zullen treden zijn: Remy van Kesteren, Roel van Velzen en Joy Wielkens. Daarnaast verzorgen o.a. de Junior Company van Het Nationale Ballet en de cast van Soldaat van Oranje - De Musical een optreden.

Meer informatie over de artiesten, het orkest en de dirigent is hieronder te vinden.

Het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley


Het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley

Het Metropole Orkest werd in 1945 opgericht en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een veelzijdig orkest. Het speelt geen klassieke muziek, maar jazz, pop, chansons, cabaret, musicals, film- en wereldmuziek. Sinds 2013 staat het orkest onder leiding van Jules Buckley, een muzikale vernieuwer die zich thuis voelt in vele genres. Ze werken samen met hedendaagse talenten als Snarky Puppy, The Opposites en Gregory Porter en spelen regelmatig op bekende poppodia zoals Paradiso, Lowlands en Noorderslag. Afgelopen jaar wonnen ze samen met Snarky Puppy een Grammy voor het album Sylva.

Bevrijdingsdag wordt elk jaar met veel muziek gevierd. “Ik zou niet weten hoe je dat anders zou moeten doen”, aldus Jules Buckley. “Muziek is een geweldige manier om mensen te verbinden. Dat is ook terug te zien aan de geschiedenis van popmuziek. Zelfs in de mainstreammuziek van de jaren tachtig was dat al zo, zoals Nena met 99 Luftballons.”

Foto: Hans van der Woerd

Website Metropole Orkest

Remy van Kesteren


Remy van Kesteren

Harpist Remy van Kesteren werd al op tienjarige leeftijd toegelaten tot het Utrechts Conservatorium en studeerde in 2010 cum laude af. Inmiddels heeft Remy diverse prijzen gewonnen. In 2016 won hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor klassieke musici. Vorig jaar verscheen zijn album Tomorrow Eyes met - voor het eerst - geen klassieke, maar zelfgecomponeerde popmuziek.

"Op 5 mei probeer ik om mijn eigen manier, door de stukken die ik speel, mensen te inspireren om over vrijheid na te denken. Ik kan vrijheid niet los zien van alle wereldgebeurtenissen – vooral de vluchtelingensituatie geeft voor mij een nieuwe dimensie aan vrijheid. Zo zat ik anderhalf jaar geleden voor een concert in een taxi in Londen. De taxichauffeur was een Afghaanse vluchteling. Hij vertelde mij hoe hij van de één op de andere dag zijn land moest verlaten en zijn beroep als arts niet meer kon uitoefenen. Hij moest een geheel nieuw bestaan opbouwen. Dat raakte me. Tot dan toe had ik er nooit over nagedacht hoe het zou zijn om mijn huis te verlaten, nooit meer harp te kunnen te spelen en ergens anders een nieuw leven te beginnen zonder mijn muziek. En dat realiseerde ik me ineens.” 

Website Remy van Kesteren

 

Roel van Velzen


Roel van Velzen

Zanger en pianist Roel van Velzen is met zijn drie albums, verschillende theatertours  en een Gouden Harp een gevestigde naam in de Nederlandse muziekwereld. In 2008 was hij Ambassadeur van de Vrijheid. “Waar ik me nog wel eens aan stoor is dat mensen vrijheid van meningsuiting zien als een vrijbrief om maar van alles te zeggen. Met vrijheid komt een verantwoordelijkheid, vind ik, je moet er iets positiefs mee doen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat besef ik des te meer sinds ik met de organisatie MasterPeace in Congo ben geweest, dus dat moeten we koesteren en bewaken. Met een kleine bijdrage kun je de wereld een betere plek maken. Gedag zeggen tegen de buurman kan al zo veel schelen. Misschien ben ik een optimist, maar daar ben ik van overtuigd.”  

“Het 5 mei-concert is een mooie kans om mensen te laten nadenken en de vrijheid te vieren. Muziek kan de brug slaan. De koppeling maken tussen het oorlogsverleden en onze vrijheid nu is belangrijk. Mensen moeten thuis eruit halen wat ze willen, maar ik denk dat dat vanzelf gebeurt met zo veel verschillende kunstvormen op het podium.”

Website Roel van Velzen

Joy Wielkens


Joy Wielkens

 Actrice en zangeres Joy Wielkens studeerde in 2003 af aan de Amsterdamse Kleinkunst Academie en speelde daarna grote rollen in onder meer de politieserie Van Speijk en de musical The Lion King. Het vieren van de vrijheid betekent voor haar meer dan alleen samenzijn met dans, gezelligheid en muziek. “Ik ben van Surinaamse afkomst dus ik trek het automatisch breder dan de Tweede Wereldoorlog. Ik ben me er als zwarte vrouw van bewust dat niet iedereen even vrij is, ook in het Nederland van nu. Binnen onze vrijheid zijn er helaas vaak beperkingen – een glazen plafond -  voor mensen van kleur. Ik zou daarom graag willen dat we minder bang voor elkaar zijn, want angst brengt veel kwaad met zich mee.” 

Soldaat van Oranje - De Musical


Soldaat van Oranje - De Musical

Soldaat van Oranje - De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema. Op dit moment wordt de rol van Erik vertolkt door Valentijn Benard [afwisselend met Jonathan Demoor]. Inmiddels is de musical al ruim zes jaar te zien in de TheaterHangaar op het voormalige vliegveld Valkenburg in Katwijk. Soldaat van Oranje - De Musical heeft zich ook met speciale voorstellingen voor middelbare scholieren de afgelopen jaren verbonden aan de thema’s herdenken en vieren. Van generatie op generatie worden niet alleen het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, maar ook de persoonlijke familieverhalen van het publiek doorverteld en blijven de herinneringen levend.

Op 5 mei is Valentijn vaak bij zijn opa en oma: “Voor mijn opa en oma was de bevrijding magisch. De mensen, die nog uitgemergeld waren vanwege de hongerwinter, durfden weer hun huis uit te komen. Op straat liepen mannen in vreemde pakken rond die Engels spraken. Ze deelden brood uit, en chocolade en sigaretten. Heel bijzonder. Dat gevoel is nu natuurlijk weg. Om ons eraan te herinneren hebben we tegenwoordig Bevrijdingsdag. Dat vind ik heel belangrijk, het is onze taak om voortdurend na te blijven denken over het hernieuwde belang van vrijheid.”

Website Soldaat van Oranje - De Musical

 

Het Nationale Ballet


Het Nationale Ballet

Met ruim 80 dansers uit de hele wereld behoort het Nationale Ballet tot de meest toonaangevende balletgezelschappen ter wereld. Het gezelschap staat onder de artistieke leiding van directeur Ted Brandsen. Hans van Manen en Krzysztof Pastor zijn vaste choreografen van het gezelschap en David Dawson is associate artist. Het Nationale Ballet danst de bekende, grote klassieke producties als Het Zwanenmeer en The Sleeping Beauty maar ontwikkelt ook eigentijdse, grootschalige producties als Mata Hari en nieuwe korte balletten. 

De Junior Company van Het Nationale Ballet bestaat uit jonge supertalenten tussen de achttien en de twintig jaar. Een groot aantal dansers, waaronder Michaela de Prince, zijn inmiddels vanuit het jongerengezelschap doorgedrongen tot Het Nationale Ballet. Ernst Meisner is de artistiek coördinator van de Junior Company. 

Website Het Nationale Ballet