Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument op het Kalfhoeksepad te Aagtekerke is een metalen sculptuur van een gevechtsvliegtuig aan een boog, vastgemaakt aan een halfronde bakstenen muur.

Tekst

TER NAGEDACHTENIS AAN
EN MEMOIRE DE
IN MEMORY OF

SGT. JULIEN ALLAIN
LT. CHARLES LANG
SGT. GEORGES SCHTEINBERG

ZIJ VERLOREN HUN LEVEN IN AAGTEKERKE
ILS ONT PERDU LA VIE A AAGTEKERKE
THEY LOST THEIR LIVES IN AAGTEKERKE

De geschiedenis

Het oorlogsmonument Kalfhoeksepad te Aagtekerke herinnert aan de bemanning van het vliegtuig de Boston-Douglas 393, dat in 1943 werd neergehaald door Duits luchtafweergeschut. Drie van de vier Franse vliegeniers van de Boston-Douglas 393 kwamen hierbij om het leven. De enige overlevende, piloot Simon Stoloff, is de door de bezetter gevangen genomen in Duitsland. Stoloff heeft zijn gevangenschap overleefd en is 84 jaar geworden. Hij overleed in 2001. Het vliegtuig nam samen met zevenendertig andere Boston-Douglas vliegtuigen deel aan een aanval op een vliegtuigfabriek in België. Het vliegtuig werd met vier andere geraakt door luchtafweergeschut.

De namen van de slachtoffers zijn;
Julien Allain, Charles Lang en George Schteinberg.

Julien Allain werd geboren op 6 februari 1918 in Uturoa, Tahiti. In 1940 heeft hij zich aangesloten bij de Strijdkrachten van het Vrije Frankrijk en kwam hij terecht bij de Luchtmacht van de Vrije Fransen, de Forces Aériennes Françaises Libres (FAFL). Hij volgde zijn opleiding in Damascus, Kenia en Engeland. Tijdens de bootreis van Kenia naar Engeland op de s.s. Mendoza werd het schip op 1 november 1942 op zeventig mijl uit de kust van Durban  getorpedeerd. Allain overleefde deze aanval en reisde af naar Londen. Bij de Britse luchtmacht werd hij vervolgens opgeleid tot boordschutter.

Charles Lang werd geboren op 9 maart 1920 in Auberive, Frankrijk. Hij was soldaat bij het Franse leger. Lang raakte gewond bij Duinkerken en werd op 4 juni 1940 door het Britse leger naar Engeland geëvacueerd. De zomer daarop sloot hij zich aan bij de FAFL. Net als Julien Allain ging hij naar Damascus en Kenia. Ook Charles Lang was passagier van de s.s. Mendoza. In Engeland werd Lang opgeleid tot navigator en werd hij ingedeeld bij squadron 342 van de FAFL. Na de crash in Aagtekerke is Lang begraven in Vlissingen. Hij is later herbegraven in Boulogne-sur-Mer.

George Schteinberg werd geboren op 27 december 1922 in Parijs. Hij emigreerde met zijn familie naar Brazilië. Op 1 december 1942 heeft hij zich vanuit Brazilië aangesloten bij de FAFL in Engeland. Schteinberg was mitrailleurschutter.

De Oprichting
Het oorlogsmonument Kalfhoeksepad is een initiatief van de Dorpsraad Aagtekerke. Tijdens de bouw is het monument herhaaldelijk beschadigd. Het vliegtuig is hierbij tweemaal neergehaald. Zo is de vleugel van het vliegtuig begin juni 2013 afgebroken door bekogelingen met stenen. Ondanks dit vandalisme is de bouw van het monument doorgegaan en voltooid.

De onthulling
Het monument is onthuld door Lovika De Koninck, de dochter van de overleden boordschutter Julien Allain. Zij was speciaal voor deze gelegenheid uit de Verenigde Staten overgevlogen. Naast mevrouw De Koninck waren ook drie andere familieleden van Julien Allain uit Tahiti en Frankrijk bij de plechtigheid aanwezig. Er waren in totaal vijfentwintig nabestaanden van de slachtoffers aanwezig. Zij kwamen uit de Verenigde Staten. Canada, Nieuw-Zeeland, Engeland, Frankrijk, Tahiti, Brazilië en Israël. León Dewitte, voorzitter van de Stichting Steun Bevrijders Walcheren, trad op als ceremoniemeester bij de onthulling.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het oorlogsmonument Kalfhoeksepad te Aagtekerke is gelegen aan het Kalfhoeksepad.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents