Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument voor Juup Geraedts in Ubachsberg (gemeente Voerendaal) is een goudkleurige gegraveerde en zwart ingelakte aluminium elox gedenkplaat bevestigd op een opgemetselde zuil van Kunrader steen. De zuil staat op plateau van klinkers. De gedenkplaat is 40 cm breed en 30 cm hoog. Op de gedenkplaat staan de volgende afbeeldingen: Een tropengraf, met daarnaast de Nederlandse vlag halfstok en op de achtergrond twee vulkanen, het embleem van OVW- Bataljon Limburg 2-13 R. I. en het embleem van het Regiment Limburgse Jagers. Ook staat er een korte tekst op de gedenkplaats. De zuil van Kunrader steen is 50 cm breed en diep en 100 tot 120 cm hoog. Het plateau is vierkant van vorm en heeft een afmeting van 2 meter bij 2 meter.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘IN HERDENKING AAN
JUUP GERAEDTS

*1 SEPTEMBER 1910 TE UBACHSBERG
† 5 APRIL 1946 TE SEMARANG / NED.INDIË

SERGEANT OVW-BATALJON LIMBURG 2-13 R.I.

BEGRAVEN OP EREVELD CANDI
TE SEMARANG / INDONESIA’.

Wijzigingen
Omdat bij het monument alle slachtoffers uit de gemeente die in voormalig Nederland-Indië zijn gesneuveld worden herdacht is er een nieuwe plaquette op de gedenkzuil aangebracht. In 2020 is tevens een informatiebord bij het monument geplaatst waarop de Voerendaalse koloniale geschiedenis in beeld wordt gebracht. Daarop staan de namen en foto’s van alle naar Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw Guinea uitgezonden Voerendalers (149 mannen + 2 vrouwen).

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument voor Juup Geraedts te Ubachsberg (gemeente Voerendaal) is opgericht ter herinnering aan Juup Geraedts die op 5 april 1946 gesneuveld is in voormalig Nederlands-Indië.

Juup Geraedts nam dienst in het leger na de bevrijding van Zuid-Limburg. Hij was verheugd dat hij het zware werk in de mijnen kon ontvluchten. Na eerst bewakingstaken in het Duitsland te hebben gedaan, werd gevraagd wie er tegen Japan wilde vechten. Juup meldde zich aan en hij werd geplaatst in het OVW-Bataljon Limburg 2-13 R.I. Via Oostende wordt het regiment naar Dover overgevaren. Ondertussen heeft Japan zich op 15 augustus overgegeven. De oorspronkelijk missie van het bataljon is daarmee verlopen. Ze werden nu naar Nederlands-Indië gestuurd.

Op 12 oktober vertrok het troepentransportschip “Alcantara” met 4.400 man aan boord, waaronder Juup Geraedts. Nederland was op dat moment in onderhandeling met de nieuw uitgeroepen republiek Indonesië. Tijdens deze onderhandelingen mochten er geen Nederlandse troepen naar Indonesië gestuurd worden. Op 11 november gingen de troepen van land in Port Swettenham op Malakka in Maleisië. Ze werden ondergebracht in Serdang en verbleven daar vier maanden. Gedurende dat verblijf kregen zij onder andere jungle-training. Begin maart 1946 vertrokken de leden van het bataljon met de ‘Valentijn’ naar Java. Op 9 maart 1946 kwamen zij in Semarang aan. In Djatingaleh betrokken zij een oude KNIL-kazerne.

Semarang was een frontstad en van drie kanten werd de stad belegerd door republikeinse troepen. Het Nederlandse leger was in de minderheid. Dagelijks werden er patrouilles uitgestuurd waarbij het vaak tot vuurgevechten kwam. Op 1 april 1946 vond er een gecombineerde Nederlandse actie, genaamd ‘Primeur’ plaats. Een compagnie van het 2-13 R.I en een compagnie van 1 R.S. vallen de republikeinse troepen aan.

Op 5 april 1946 bezweek Juup Geraedts aan zijn tijdens de stijd opgelopen verwondingen. Hij was betrokken bij gevechten ten zuiden van Semarang, langs de weg naar Oengaran. De volgende dag werd hij met militaire eer begraven op het militair kerkhof ‘Tjandi’ te Semarang.

Na de oprichting is het monument uitgebreid zodat alle (5) in Nederlands-Indië omgekomen Voerendalers worden herdacht: Juup Geraedts (Ubachsberg), Ber Houben (Ransdaal), Otto Moonen (Retersbeek), Frans Offermans (Voerendaal) en Leopold Palmen (Klimmen).

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting 1945-1950 Ubachsberg ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Juup Geraedts.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 september, de 100ste geboortedag van Juup Geraedts. Tijdens de herdenking waren er toespraken en voordrachten van Wiel Niks (voorzitter stichting 1945-1950 Ubachsberg), Burgemeester Sprokkel van de gemeente Voerendaal, Jos Kleijnen (bestuurslid stichting 1945-1950 Ubachsberg), Nico Vroom (Ltkol. b.d. en voorzitter Stichting Regiment Limburgse Jagers), Piet Beurskens (sobat 2-13 R.I.), Patrick Niks (bestuurslid stichting 1945-1950 Ubachsberg) en Gonnie Engelen-Geraedts. De Schutterij St. Hubertus en het Gemengd zangkoor St. Bernardus hebben de plechtigheid opgeluisterd.

Na de plechtigheid zijn er bloemen gelegd door de burgemeester Sprokkel van Voerendaal, Nico Vroom, Ferry Tummers en Dhr. van Dreumel (namens de stichting Stichting Regiment Limburgse Jagers), de kinderen Geraedts (namens de familie Geraedts), koningspaar schutterij St. Hubertus (namens de schutterij St. Hubertus) en Wim van Rosmalen (als bestuurslid namens de Stichting 1945-1950 Ubachsberg).

De Stichting 1945-1950 Ubachsberg heeft daarnaast op 1 september 2010, via de Oorlogsgravenstichting, een krans laten leggen bij het graf van Juup Geraedts op het Ereveld Candi te Semarang. Op het kranslint stond vermeld: “Ubachsberg is jou niet vergeten”.

Herdenking
Het monument is de locatie van de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het herdenkingsmonument voor Juup Geraedts is geplaatst in plantsoen aan de Oude Schoolstraat te Ubachsberg (gemeente Voerendaal).

Bron
Stichting 1945-1950 Ubachsberg

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Wiel Niks | 09 aug 2022

Op 1 september j.l. vond de jaarlijkse Indië- en Nieuw Guinea herdenking plaats voor de in Nederlands Indië omgekomen 5 Voerendaalse jongens, Juup Geraedts uit Ubachsberg, Ber Houben uit Ransdaal, Otto Moonen uit Retersbeek, Frans Offermans uit Voerendaal en Leopold Palmen uit Klimmen, tijdens de oorlogshandelingen tussen 1945 – 1950. Deze vond plaats op het “Juup Geraedts plantsoen” te Ubachsberg. Gelijktijdig werd eveneens een gedenkbord onthuld door burgemeester Wil Houben en wethouder Harrie Coenen, met daarop vermeld de namen met foto’s van alle 152 Voerendaalse jongens en meisjes, die tussen 1945 en 1962 naar toenmalig Ned. Indië en Nieuw Guinea zijn uitgezonden. Daarmede invulling gevend aan de vurige wens om, als een verlaat eerbetoon, een eigen herdenkingsplek voor allen in de gemeente Voerendaal te realiseren. Elk jaar. op 1 september, zal deze herdenking plaats vinden.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents