Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Schepenkerkhof in Maasbracht (gemeente Maasgouw) is een bronzen sculptuur van een aantal scheepswrakken op een ronde, bakstenen zuil. Voor de sculptuur is een kleine, zilverkleurige gedenkplaat aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘SCHEPENKERKHOF
MAASBRACHT 1944
FRANS JANSEN 2004

De geschiedenis

Het monument ‘Schepenkerkhof in Maasbracht (gemeente Maasgouw) herinnert aan de grootste scheepsramp die zich ooit in Nederland in de binnenvaart heeft voorgedaan.

Zeven maanden voor de bevrijding van de Limburgse plaats Maasbracht gaf het Duitse ‘Sprengcommando’ op 29 september 1944 het bevel dat alle opvarenden van de 240 schepen die op dat moment in de haven lagen, hun schip moesten verlaten. De dag erna werden ze een voor een tot zinken gebracht. De schippersfamilies stonden op straat en een vluchtelingenstroom van ruim duizend mensen kwam op gang.

Twee maanden later – toen Maasbracht helemaal in de vuurlinie dreigde te komen – werden de Maasbrachtse inwoners met de schippersfamilies geëvacueerd. Een gedeelte is uiteindelijk terecht gekomen in Friesland. Een ander gedeelte is geëvacueerd naar Montfort (gelegen ten oosten van Maasbracht) . Daar is een hevig bombardement geweest, waarbij talrijke Maasbrachtenaren en schippers de dood vonden. Maasbracht werd uiteindelijk in februari 1945 bevrijd.

In het Scheepvaartmuseum van Maasbracht is een permanente tentoonstelling ingericht met een door historicus Jac. Linssen gemaakte maquette waarop in miniatuurschaal het Schepenkerkhof te zien is. Ook bezit het museum tal van foto’s van de ramp. Een boek met de 240 scheepsnamen en de foto’s is het stille bewijs van die vreselijke dag in september 1944.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2004.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Havenstraat, tegenover Da Vinci in Maasbracht (gemeente Maasgouw).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents