Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Zon & Schild in Amersfoort is een rechthoekige gedenksteen van grijsgroene natuursteen, met daarop een inscriptie in witte letters. Het monument is geplaatst op een aantal natuurstenen tegels. Naast het monument staat een Gedachtenisruimte. De Gedachtenisruimte is vormgegeven als een open kapel met banken die zijn voorzien van mozaïek.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘IN DE LAATSE MAANDEN VAN
DE TWEEDE WERELDOORLOG
OVERLEDEN IN ZON & SCHILD
TENMINSTE 250 PATIËNTEN DOOR
ONDERVOEDING EN UITPUTTING

HIERMEE GEDENKEN WIJ HEN
EN DEZE DRAMATISCHE
PERIODE IN DE GESCHIEDENIS
VAN DEZE PLEK

RAAD VAN BESTUUR SYMFORA GROEP
DIRECTIE MEDEWERKERS EN
PATIËNTEN VAN LOCATIE ZON & SCHILD’.

De geschiedenis

Het monument Zon & Schild in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan minstens 250 patiënten van de geestelijke gezondheidszorginstelling Zon & Schild die tijdens de hongerwinter, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, zijn omgekomen als gevolg van honger.

Tijdens onderzoek naar het verleden van Zon & Schild kwam de pijnlijke geschiedenis in 2005 aan het licht. De namen van de patiënten die zijn omgekomen bleken niet allemaal meer te achterhalen. Wel werd duidelijk dat er minimaal 250 patiënten zijn omgekomen.

Het monument is geplaatst naast de Gedachtenisruimte die in 2007 is onthuld. In de Gedachtenisruimte, die is vormgegeven als een open kapel, kunnen mensen op het terrein van Zon & Schild een plaats vinden voor rouwverwerking. De Gedachtenisruimte was een initiatief van de werkgroep Palliatieve Zorg.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de Symfora Groep. In 2005, ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig bestaan van Zon & Schild, is een onderzoek verricht naar de geschiedenis van Zon & Schild door Cecile aan de Stegge. Uit het onderzoek bleek dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog minstens 250 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van honger. Deze feiten waren voor de Symfora Groep aanleiding om een monument op te richten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 maart 2009.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de locatie Zon & Schild van zorginstelling Symfora in Amersfoort. Naast het monument staat de in 2007 opgerichte Gedachtenisruimte. De Gedachtenisruimte en het monument zijn door een klinkerpad met elkaar verbonden.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Astrid Elise Klijmeij | 08 feb 2023

Mijn grootvader de Goeij is hier omgebracht door de nazi’s. Twee maanden voor de bevrijding, 1945. Bewust naar Zon en Schild toegebracht omdat hij voor een Duitse tank was gaan staan in zijn woonplaats Utrecht. Ik heb mijn grootvader en ook een tante nooit gekend, ook haar man niet. Wie opa was zal ik nooit weten. Mijn moeder stierf toen ik een kind was. Ze was in de 40 toen ze mij ver na de oorlog kreeg. Ze stierf in 1967. Lieve dappere opa. Ik zou zo graag meer van je willen weten dan een foto met mijn oma (ook nooit gekend) en mijn ouders.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents