Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Spiegeling naar de toekomst’ te Zevenhuizen (gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle) is een abstracte sculptuur, opgebouwd uit een bronzen reliëf en een spiegel waarin dit reliëf weerspiegeld wordt. Het geheel is geplaatst op een voetstuk, waarop twee bronzen plaquettes zijn aangebracht.

De geschiedenis

Het monument ‘Spiegeling naar de toekomst’ te Zevenhuizen (gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle) is opgericht ter herinnering aan de overval op 29 april 1945 door soldaten van de Duitse Wehrmacht op een jachthuis in de buurt van het monument. Het monument is tevens een eerbetoon aan hen die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor de vrijheid. Tevens wordt met het gedenkteken een spiegeling uit naar de toekomst uitgebeeld: om de democratie in stand te houden is waakzaamheid geboden.

Tijdens de bezettingsjaren hebben verschillende onderduikers zich verscholen gehouden in het Jachthuis. Ten tijde van de overval op 29 april 1945 waren er minstens veertien mensen aanwezig waaronder Joseph (Joop) Kentgens (tandarts, Utrecht, 21 december 1915 – Kalmthout (BE), 19 juli 2009, leider van de verzetsgroep Zoetermeer), Jacob Leendert (Jaap) van Rij (Ridderkerk, 5 oktober 1906, wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee en plaatsvervangend commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten), zijn echtgenote Alie en hun zoontje Jaapje, zes Engelse vliegers die er vanaf 12 april 1945 ondergedoken waren en John E. McCormick (2 augustus 1921, Scranton, Pennsylvania, USA), overgebracht uit Zoetermeer nadat zijn vliegtuig, een B-24H Liberator met de bijnaam Jolly Duck, geraakt door Duits luchtafweergeschut, op 25 februari 1945 een noodlanding had gemaakt in de Geerpolder nabij Zoetermeer. McCormick had zich aangesloten bij de verzetsgroep van Kentgens.

Op zondag 29 april 1945 kwam het hier tot een bloedig treffen tussen de onderduikers en de bezetter. Daarbij zijn de Amerikaanse piloot John McCormick en de Zoetenmeerse verzetsman Jacob van Rij gesneuveld. Anderen raakten gewond. Na de oorlog kreeg het jachthuis de naam ‘The Jolly Duck’. Het jachthuis is tot rijksmonument verklaard.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting John E. McCormick Foundation.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 april 1995 door de Amerikaanse consul-generaal J.W. Shearburn.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat naast het Jachthuis, nabij het Koornmolengat te Zevenhuizen.

Bronnen

  • Gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle;
  • Het tijdschrift Verleden Tijdschrift van juni 1995, no. 41 (Stichting ‘Oud Zevenhuizen/Moerkapelle);
  • T.W.M. van Berkel.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents