Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Pinpoint-monument in Beugen (gemeente Land van Cuijk) bestaat uit een ronde sokkel waarin en waarlangs 180 maaskeien zijn verwerkt. Op de sokkel is een plaquette bevestigd met daarop een tekst en twee gemeentelijke wapens. Bovenop de sokkel bevindt zich een grote kei. Bovenop deze kei staat een gietijzeren kolom, die in het begin van de vorige eeuw in Beugen dienst heeft gedaan als lantaarnpaal voor een carbidlamp. Het bijna vijf meter hoge gedenkteken wordt bekroond met een roestvrijstalen afbeelding van een dalende parachute in een door sterren en opkomende maan enigszins verlichte nacht. Het bovenstuk is uitgevoerd als windvaan.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

“ZIJ SPRONGEN IN DE NACHT”
19/20-O9-1943
SQUADRON: 161
TYPE: HALIFAX
PILOOT: FLIGHT OFFICER BELL
CODE: ST. GEORGE (PIET HOEKMAN)
ST. PATRICK (BRAM GRISNIGT)

BELL RAPPORTEERDE IN ZIJN LOGBOEK:
OM 0.1.17 UUR BIJ HET DOEL AANGEKOMEN
“PINPOINT” HERKEND DOOR DE BOCHT IN DE
RIVIER EN HET DORP TEN ZUIDEN DAARVAN.
TWEE AGENTEN EN EEN PAKKET GEDROPT.
“PINPOINT BEUGEN”

DIT GEDENKTEKEN IS EEN ERESALUUT AAN:
DE GEHEIM AGENTEN
PIET HOEKMAN EN BRAM GRISNIGT,
MARIUS VERDIJK, HOOFD VAN DE LUCHTWACHT,
ZIJN MEDEWERKERS
MARINUS RAAF EN JAN HUIBERS,
DE FAMILIE HURKENS,
MINA VAN KEMPEN-VAN VONDEREN EN DE
FAMILIE BEUVINK UIT ESCHAREN (CONTACTADRES AGENT)

VOOR HUN – ONDER DE MEEST GEVAARVOLLE
OMSTANDIGHEDEN – MOEDIG EN BELEIDVOL
HANDELEN BIJ DEZE DROPPING.’

Symboliek
De 180 maaskeien staan symbool voor de 180 geheim agenten die in de Tweede Wereldoorlog boven Nederland zijn gedropt. De grote kei geeft de verbondenheid van Beugen aan met de Maas en verbeeldt de inzet voor de goede zaak van ieder die bij deze dropping betrokken was. De kolom symboliseert de hulp die veel landbouwers boden aan onderduikers. De roestvrijstalen parachute duidt op de landing van Piet Hoekman en Bram Grisnigt in Beugen. Tot slot is de windvaan ook symbolisch: het welslagen van de missie van geheimagenten was mede afhankelijk van de windrichting.

Wijziging
In september 2014 is het monument enkele honderden meters verplaatst naar een zichtbaardere plaats.

De geschiedenis

Het Pinpoint-monument in Beugen is opgericht ter herinnering aan de dropping van twee geheim agenten: Bram Grisnigt en Piet Hoekman, en hun zendapparatuur. Ook herinnert het aan de moed van de Beugenaren, die bereid waren hun leven in de waagschaal te stellen: Marius Verdijk en zijn helpers M. Raafs en J. Huibers van het verzet, familie Hurkens en mw. van Kempen-van Vonderen. Het is tevens een eerbetoon aan alle geheim agenten en hun helpers van het verzet.

In de nacht van 19 op 20 september 1943 om kwart over een, ronkt een Halifax-bommenwerper laag over Beugen. Drie parachutes vallen uit het toestel, half Beugen wordt wakker. Het is een dropping zoals regelmatig boven Nederland plaatsvond: veelal jonge Engelandvaarders, die als geheim agent met zendapparatuur, in opdracht van Bureau Inlichtingen van de Nederlandse regering in Londen werden neergelaten om contact te maken met het verzet.

Eén van de geheim agenten, Bram Grisnigt zegt hierover: ‘Terwijl wij snel omlaag zweefden zagen wij, in het maanlicht, de kleine parachute met onze koffers achter een hoge heg verdwijnen. Wat te doen, net geland en nu al in een crisissituatie. Weggaan zonder koffers, waarin onze seintoestellen zaten, was hetzelfde als een mislukte missie. Wij besloten tot het einde te gaan, trokken onze revolvers en slopen richting heg, waar wij vier mannen aantroffen die zich over onze koffers hadden ontfermd. Het bleken ‘goede’ Nederlanders te zijn. Zij vertelden dat wij ons in de buurt van het dorpje Beugen bevonden. We namen onze spullen in ontvangst en verdwenen snel in de duisternis. De volgende ochtend bereikten wij ons contactadres, de familie Beuvink in Escharen (20 kilometer van Beugen). Enkele dagen later vertrokken wij naar onze standplaatsen; Piet naar Den Haag, ik naar Amsterdam. In de daarop volgende weken werd intensief gewerkt. De verbinding met Engeland was tot stand gekomen en liep uitstekend. Het telegramverkeer steeg gestaag.’

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité ‘Pinpoint’, met A.J. Meulensteen als initiatiefnemer.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 november 2003 door burgemeester K. van Soest van de gemeente Boxmeer en mevrouw Gerhardine Verdijk-Janszen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in de nabijheid van de oude landingsplek, net buiten het dorp Beugen (gemeente Land van Cuijk).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents